ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
С годините зрението постепенно отслабва най-вече заради промени в структурата на очите. Те създават риск за сериозни очни заболявания като катаракта, глаукома и дегенерация на макулата. Ефектът от тези промени може да бъде намален с консумирането на следващите няколко храни.
Зеле
Сготвеното зеле, спанакът, броколите и яйцата са богат източник на лутеин и зеаксантин – 2 мощни антиоксиданта, които предпазват от увреждания на ретината, появата на катаракта и възрастовата дегенерация на макулата.
Фъстъци
Фъстъците са добър източник на витамин Е, който предпазва очите от вредното действие на свободните радикали. Витамин E спира и развитието на катаракта и възрастовата дегенерация на макулата. Бадемите, слънчогледовото семе и лешниците също са богати източници на витамин Е.
Сьомга
Сьомгата съдържа 2 вида омега-3 мастни киселини - docosahexaenoic acid (DHA) и eicosapentaenoic acid (EPA). И двете играят важна роля за предотвратяването или забавянето на очните болести. Липсата на омега-3 киселини допринася за синдрома на сухите очи. Други източници на омега-3 са рибата тон, сардините, орехите и лененото семе.
Зърнени продукти
Изследване показа, че храненето с продукти с нисък гликемичен индекс намалява риска от развитие на дегенерация на макулата с 8%. Гликемичният индекс може да се намали, като преработените въглехидрати, като брашното, се заменят с пълнозърнести храни, които са богати на фибри. Яжте кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнести хляб и макаронени изделия.