Знаете ли каква е разликата между суджук и луканка

Животът днес

Знаете ли каква е разликата между суджук и луканка

29651
на 13.04.2023
Знаете ли каква е разликата между суджук и луканка
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Луканката на родната трапеза е традиционно мезе за вечерното питие, за празничната маса и просто за похапване. Суджукът също е познат като традиционен за българската национална кухня.

препоръчано

Още през VII век прабългарите, заселили се по тези места, са познавали осолените меса и са ги приготвяли, а най-старата историята на сушеното месо, напълнено в черва, ни отвежда в III век пр.н.е. – когато се приготвя за първи път в Италия в областта Лукания, от която луканката получава името си.

Големи ли са разликите между тези две вкусни сухи мезета или приликите са повече? Бихте ли разпознали всеки от вкусовете, ако не виждате какво консумирате? Пробвайте, това ще бъде вкусна кулинарна игра, удоволствие за небцето, докато ние ви разказваме за приликите и за най-важната разлика между луканка и суджук.

И луканката, и суджукът са сурово-сушени мезета от месо на преживни животни и/или свинско, сланина и подправки, които се пълнят в телешки или свински черва, ако сухите мезета се приготвя в домашни условия, или в изкуствени черва, когато са за търговската мрежа.

Традиционните подправки и за луканката, и за суджука, които се добавят към месото, за да се получат ароматът и вкусът на готовите сушени продукти, са кимион, черен пипер и сол, а някой рецепти съдържат и по-редки и екзотични подправки, характерни за дадена област.

Друга основна прилика между суджука и луканката е, че се нуждаят от 20-30 дни за сушене, за което подходящите условия – температура и влажност на въздуха – са от съществена важност, пише actualno.com. По време на сушене на продукта той се притиска, смачква няколко пъти в точно определени дни, за да добие своя плосък вид.

Съществуват редица различни рецепти за приготвяне на луканката, като сред най-известните са:

Панагюрска, която е характерна с това, че съдържа повече телешко, отколкото свинско месо – състав, нехарактерен за другите рецепти.

Смядовска, която е сред първите, приготвяни у нас. Отличава се с вкуса си, дължащ се на съдържащите се в нея чесън и кардамон, които се използват само при тази рецепта и са подправки, нехарактерни по принцип за луканката.

Карловска, която се приготвя по рецепта, защитена в българското патентно ведомство, с което се отличава от останалите луканки у нас. Перфектната луканка се приготвя с тези подправки

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Виктор Димчев начерта ТРИ ВАРИАНТА за правителство след изборите: ППДБ ще трябва да обясняват на избирателите си за коалициите с мафията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Виктор Димчев начерта ТРИ ВАРИАНТА за правителство след изборите: ППДБ ще трябва да обясняват на избирателите си за коалициите с мафията (ВИДЕО)
ново
Днес: 64
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК