ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Пиперът за сушене се бере напълно узрял - технологичната и ботаническата зрялост съвпадат. Чушките се нижат на канап с помощта на голяма игла. Канапът се прокарва в основата на дръжката, за да останат чушките здраво прикрепени. Низата не бива да е по-дълга от два метра.
Сушените пиперки, освен за приготвяне на различни ястия, могат да послужат и за направата на млян червен пипер. Вярно е, че за това си има специални сортове, но смилането на неизползваните сушени низи е добър начин за оползотворяването им в домакинството. Една нормална низа сух пипер тежи 6-7 кг и от нея се получават около 800 г млян червен пипер.
Много са подходящи за низане и сушене и лютите чушлета. „Лютите гердани” трябва да се сушат 3-4 седмици под слънчева козирка или навес. По-добре се изсушават, ако ги надупчете с игла на няколко места. Когато са напълно готови, се прибират в сухи, чисти и проветриви помещения, така че винаги да са ни под ръка при готвенето на фасул, леща и други варива.