ИСКРИ В ЕФИР: Експерти - има ли решение на проблеми с двойния стандарт при храните
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Изпълнителният директор на сдружение "Храни и напитки България" Яна Иванова и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов влязоха в спор за това доколко все още има двоен стандарт при храните и можем ли да се надяваме на скорошно разрешаване на този проблем у нас в сутрешния блок на БТВ.
„Последно изследване показва 9 процента разилика в стандарта на храните – коментира Яна Иванова. - Хубаво е, че не става дума за качество. И това трябва да се подчертае. В повечето случаи има обективни и законосъобразни причини за тези разлики. Законите позволяват адаптиране на продуктите към условията в съответните държави. Изследването на мляко за малки деца например не показва разлика в качеството, въпреки че има разлики. Има множество причини за разлики, които трябва да бъдат отчетени. Една такава е законодателството в съответните страни. В Германия и Дания е забранено слагането на зърнени добавки в детски закуски, в други страни – не. Така че според законите е нужна и адаптация.
Българската агенция по храните много стриктно следи съответствието между това което е описано и реалното съдържание. Трябва да се отбележи обаче, че и по досегашната наредба третирането на потребителите по различен начин бе нелоялна търговска практика.
Компаниите се стремят да направят по-здравословни продукти – да намалят сол, захар. Фруктозата и глюкозата са двата компонента, които съставляват захарта и фруктозо-глюкозния сироп, и са заменими. Когато два продукта са взаимозаменяеми и не водят до по-лошо качество, това е нормално да е използва. Когато има местно производство на единия продукт, е нормално да се използва този продукт. Това не значи, че има двоен стандарт”.
„Националните контролни органи трябва да следят изпълнението на новите законови постановки. Двойният стандарт при храните не е на географски принцип – отбеляза председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. - Когато има разлика в съдържанието на определен продукт, нищо не пречи тя да бъде модулирана за потребителя. Проучване предвижда тестваните продукти да бъдат тествани не само по съдържанието, което е отбелязано на етикета, но и в самия състав. Това ще даде още по-пълна картина за това доколко има двоен стандарт при храните. Ясно е, че двойният стандарт съществува. Доста адекватно обаче се търсят начини той да бъде решен. Ясно е, че понякога има и обективни причини за разликите, с това съм съгласен – не може доматите за една лютеница да са едни и същи в България и Испания.
Установени са разлики в храните. Има двоен стандарт и това не трябва да се неглижира. Въпросът е колко точно голям е мащаба на този проблем. Това ще се установи когато новите директиви бъдат приети и прилагани. В момента само правим упражнения за това има или няма. Трябва да знаем, че проблемът е идентифициран и са предприети мерки на законодателно ниво. Колко голям е проблема, ще стане ясно когато законите започнат да се прилагат и има санкции”.


