Последвайте ни в Google News Showcase
Инстинктивно предпочитаме нещо по-леко за ядене през лятото. Това каза диетологът проф. Донка Байкова.
WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)
Тя обясни, че става въпрос за т.нар. "лайт храни", които съответстват на нутриентите, които трябва да дадат достатъчно течности, минерали и соли на организма.
"При 34 градуса на температурата на околната среда терморегулацията се осъществява единствено чрез изпотяване. Даже храните, които подбираме, са с високо водно съдържание", каза пред БНТ специалистът.
Тя подчерта, че през лятото консумираме 2 пъти повече плодове и зеленчуци. Най-важно е и да не забравяме да пием вода - поне до 2 л. на ден.
Кофеинът е добре да се консумира в по-хладните часове и задължително с чаша вода.
Проф. Донка Байкова каза, че трябва да се търси финият баланс при храненето и да не се лишаваме от задължителни калории. Супите също е добре да присъстват в нашето меню, като диетологът спомена любимия ни таратор.
През лятото особено внимание трябва да се обръща и на децата.
"Майките да внимават през този период. Майките да отводняват редовно децата си", каза Байкова.
По-чувствителни през топлите месеци са децата под 4 години.