С есента настъпи и сезонът на кестените. Те се берат в края на октомври, но могат да се съхраняват няколко месеца и са подходящи за консумация през цялата зима. В Италия са известни като горски хляб – били са основната храна на римските легионери.
Единственото, което ги прави трудни за кулинарна обработка, е двойната им люспа, разкрива "Ретро". Всъщност горната част на тази люспа - твърда и гладка, лесно се маха с помощта на остър нож дори когато са сурови. Но вътрешната ципа може да се отдели само ако са сварени или изпечени.
Поради високата концентрация на танин в тях ядливите кестени имат тръпчив вкус и не се консумират сурови. Когато се сварят или опекат, част от нишестето им се превръща в захари и придобиват сладникав вкус. Богати са на витамин C (почти колкото лимоните), B1, B2 и A. Съдържат и минерали - - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, чиято липса причинява умора и отпадналост . Лецитинът, включен в състава им, стимулира паметта, предпазва от сърдечносъдови заболявания, улеснява метаболизма и тушира стреса. Факт е, че са доста калорични, но това се компенсира от голямото количество растителни влакна.
Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър