ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Рецептурникът на „Балкантурист“ все още буди носталгичен апетит у голяма част от българите. Някои от рецептите от него останаха трайно в менютата на съвременните ресторанти, предлагани като традиционни български ястия. Други пък отдавна са забравени и изместени от новия кулинарен полъх. Припомняме ви някои от най-емблематичните рецепти на соцгурмето, които вероятно ще ви върнат в добрите стари времена и ще събудят много спомени.
Домат шмеркезе
ПРОДУКТИ: 5 средно големи домата, 200 г сирене, 2 с. л. кисело мляко, 3 скилидки чесън, копър, сол на вкус, червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изрежете с остър нож капачета в горната част на доматите. С малка лъжица издълбайте внимателно вътрешността им. От сиренето, киселото мляко, чесъна, копъра и червения пипер пригответе кремообразна смес, която, ако има нужда, се посолява на вкус. С нея напълнете доматите и поднесете веднага.
Котлет по киевски
ПРОДУКТИ: 400 г пилешко филе, 50 г краве масло, 1 яйце, 1 с. л. прясно мляко, няколко лъжици брашно (за панировка), няколко лъжици галета (за панировка), копър, сол, черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Към маслото, което трябва да бъде на стайна температура, се прибавя ситно нарязаният посолен копър. Разбърква се добре и от сместа се оформя тънък салам с диаметър около 2 см. Увива се в прозрачно фолио за съхранение и се слага в камерата за 10 минути, за да стегне. Пилешките филета се начукват внимателно, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Към всяко се добавя част от замръзналото масло и след това месото се завива на стегнато руло.
В три отделни съда се слагат брашното, разбитото с прясното мляко яйце и галетата. Филетата се овалват във всеки съд, като се спазва същата последователност, след което се пържат в тенджера или дълбок тиган, докато не придобият златистокафяв цвят. Котлетите се сервират с гарнитура от задушени моркови и грах и картофено пюре.
Пиле фрикасе
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 1 глава лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 морков, стрък целина, 50 г масло, 2-3 с. л. брашно, 1/2 л мляко, 2 жълтъка, 1-2 с. л. лимонов сок, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Поставяме пилето в 1,5 л студена вода. Добавяме моркова, лука и целината. Поръсваме със сол и черен пипер. След кипване образувалата се пяна се маха. Пилето се вари около 30-40 мин. Прецеждаме бульона, обезкостяваме свареното пилешко месо. Приготвяме соса. Затопляме маслото, прибавяме брашното. Пържи се около 30 секунди до златисто. Разбъркваме енергично и наливаме студено прясно мляко, като непрекъснато разбъркваме. Връщаме соса на котлона, и постепенно се наливат около 300-400 мл от пилешкия бульон. Изчакваме течността да заври и да се уплътни. В края се прави застройка, като смесваме жълтъци с лимонов сок в купа. Постепенно се сипват 2-3 черпака от белия сос, като се бърка непрекъснато. Жълтъците се сипват на тънка струя в касеролата с белия сос, размесват се. Свареното пиле се полива със сос и се сервира.
Бадемов крем
ПРОДУКТИ: 300 г захар, 550 мл прясно мляко, 600 мл млечна сметана с масленост 35%, 35 г желатин, 90 г бадемови ядки, 120 мл студена вода за желатина, 70 мл коняк, 10 г ванилия, 200 мл млечна сметана за украса (по желание).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Млякото се загрява с 2/3 от захарта, докато се разтопи, след което се сваля от котлона и се оставя да се охлади на стайна температура. Бадемите се накисват в гореща вода и след 20 минути се отцеждат, обелват, запичат и накълцват с нож. Разтворете желатина в студената вода и след това го разтопете на водна баня. Когато е готов, го прибавете към сместа от мляко и захар. След 15-20 минути течността трябва да започне да стяга. Млечната сметана се разбива с останалата част от захарта, а към нея се прибавят млякото с желатина, бадемите, ваниловият екстракт и конякът. Внимателно разбъркайте с шпатула и разпределете в купички. Приберете ги в хладилника за поне 4 часа.