ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
22-ма души са инфекциозното отделение на многопрофилната болница в Добрич, след като са яли курбан-чорба. Те са приети с изтощително протичащи повръщане и диария, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Труд".
Очаква се утре да станат ясни резултатите от микробиологичното изследване, но най-вероятният причинител на чревната инфекция са бактериите стафилококи, добави специалистът.
В неделя фамилия дала курбан за здраве на близки и приятели в добричкото село Божурово. На масата подредили курбан-супата, зрял боб и сладки баници. 34 души хапвали от ястията в продължение на четири часа. Към 18:30 ч започнали първите прояви след консумацията на заразения с бактериите курбан.
„Хората масово започнали да повръщат и да ги мъчи чревен дискомфорт. В неделя в болницата постъпили 20 души, а в понеделник още двама“, каза д-р Кунчев.
Инфекционистите са оказали нужната помощ на пациентите. Състоянието им е стабилизирано.
„Без да имат някакви симптоми, много хора имат в носоглътката си стафилококи. Затова при липсата на добра хигиена предаването им чрез храна става лесно“, посочи главният държавен здравен инспектор. Често хранителни отравяния се получават и когато хора с кожни стафилококови прояви (например с пъпчици) обработват някаква храна.
„Хубавото при тази бактерия е, че макар инкубационният й период да е кратък - 1-2 часа след поемането на опасна храна, той отминава бързо. Но пък за сметка на това протича драматично“, обясни д-р Кунчев.
За да не се стига до заболявания, в кухните трябва да има добра хигиена, а приготвените ястия да се съхраняват в хладилник.
През лятото чревните вируси обикновено повалят по близо 700 души на седмица, а дизентерията - по 20 души, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-често потърпевшите са хапнали в крайпътни или морски капанчета, където хигиената е под необходимото ниво.