ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Тодорка Гаврилова, Свищов
Необходими продукти:
4 яйца
2 ч.ч. (320 г) захар
1 ч.ч. (200 г) кисело мляко
1 ч.ч. (145 г) олио (може да е смесена мазнина - олио с мас или масло)
2 пак. (от 10 г) амонячна сода
1 равна ч.л. сода бикарбонат
брашно за меко тесто – изразходвах 1060 г
ванилия или настъргана лимонова кора
2-3 с.л. какао (за мартенички - червена сладкарска боя, за трикольор - зелена и червена)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Добавя се мазнината. Амонячната сода и содата бикарбонат се разтварят в малко оцет. Добавят се към яйчната смес. При непрекъснато бъркане се прибавят киселото мляко и ванилията. Последно се прибавя част от брашното – колкото да се получи тесто като за кекс. Миксерът се спира и тестото се разделя на 2 равни части. Към едната част се прибавя какаото. Двете теста се замесват поотделно с нужното количество брашно, докато се получи меко (като мекото на ухото) тесто.
Правят се малки топченца (по 10 г) от двата цвята тесто. Всяко се усуква на шнурче (прави се на пръчици). Двете шнурчета се усукват – като мартеничка, и се завиват така, сякаш искаме да ги вържем. Пекат се в намазнена тава до порозовяване. Аз пекох на 200°С само с вентилатор за около 20-ина минути. Надуват се доста, защото са с амонячна сода. И освен че са красиви, са и много вкусни както за малки, така и за големи.
Това е, надявам се да ви хареса предложението ми!