ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Англичанинът Скот Ламбоу ще премери сили с най-големите майстори на лютеница в Куртово Конаре. От 8 до 10 септември там ще се проведе традиционният празник на чушката, домата, традиционните храни и занаяти - "Куртово Конаре Фест". Преди 13 години Скот е напуснал родния си Лондон, където работел като застраховател, съобщава "Марица".
Установил в Куртово Конаре заедно с родителите си. Преди да дойде за първи път в България, живеел с представата, че в страната ни се шири престъпност. Негов български приятел обаче го убедил да му гостува. Британецът трудно склонил, но след посещението си у нас твърдо решил да стане българин.
Очаровал се от природата, от културата, от гостоприемството на хората. Купил си къща в Куртово Конаре и подхванал малък бизнес с производство на традиционни български храни, както и други гозби по италиански и британски рецепти.
Специално за предстоящия фест през уикенда Скот ще влезе в надпревара със собствена рецепта за лютеница, в която освен основните съставки домати и пипер слага краставици и боб. Има и вариант с домати и сливи. Подправките си обаче не издава.
"Избрах Куртово Конаре, защото е родното място на моя приятел, а и самото село много ми хареса. Има река, чист въздух, близо е до балкана, до Пловдив, въобще в която и посока да тръгна, той се явява център на България. По-късно и родителите ми пристигнаха и от 8 години живеят при мен.
На тях също много им хареса България и тук имат много приятели. Майка е на 66 години и вече е пенсионер. Тя също си има малък бизнес, в който превърна своето хоби. Прави оригинални картички от естествени материали за различни поводи. А баща ми помага и на нея, и на мен.
Първото нещо, с което се захванах, бяха гъбите, които отглеждах близо 6 години. Отказах се от тях, защото срещах различни трудности. Нямаше достатъчно работна ръка, а и реализацията на продукцията беше трудна. Тъй като много обичам да готвя, реших, че от това мога да правя и бизнес. Така започнах с производството на различни сладка, консерви и тестени изделия. Старая се плодовете и зеленчуците да са екологично чисти. Вече зная много български рецепти, но използвам и наши, британски, които съм научил от баба ми. Специално талиатели правя по оригинална италианска рецепта. Но като цяло не произвеждам в промишлени количества.
Засега правя толкова продукция, колкото да мога да я реализирам. Участвам на всички фермерски пазари в страната, към които има много голям интерес, и там основно я продавам. Специално в Пловдив всеки вторник и събота се организира фермерски пазар и аз съм винаги там. Много харесвам и фестивала на чушките и доматите, който всяка есен се провежда в Куртово Конаре и продължава три дни" казва Скот.
В програмата има доста атракции. Жителите и гостите на селото могат да дегустират различни традиционни храни, да видят на живо как се прави лютеница и доматена супа, на които съм спец.


