Последвайте ни в Google News Showcase
Ползите на зехтина отдавна са известни. Но какво предлагат маслините на здравето? Те съдържат високи количества от мононенаситените мастни киселини - олеинова киселина, за която е известно, че понижава нивата на кръвното налягане, холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания.
Тези й качества се дължат на свойството да предотвратява окислението на „лошия“ LDL холестерол по стените на артериите – една от основните причини за сърдечен удар.
Маслините съдържат омега-3 мастни киселини, които защитават очите от развитие на макулна дегенерация, както и от синдрома на сухото око. Те помагат и за оттичането на вътреочната течност, което намалява риска от повишено вътреочно налягане и глаукома. Витамин А, който също се съдържа в маслините, подобрява нощното зрение и предотвратява очни заболявания като катаракта.
Маслините са отличен източник на диетични фибри. Количеството от една чаша доставя на организма почти 20% от препоръчителния дневен прием. Фибрите подобряват функцията на храносмилателната система като регулират процеса на дефекация.
Те са полезни още и за поддържане на здравословно тегло, тъй като оставят усещането за ситост за по-дълго време.