Последвайте ни в Google News Showcase
Гръцкото правителство полага усилия да ограничи до минимум удара, който понася секторът на общественото хранене заради ограниченията, наложени заради коронавируса, съобщава гръцката телевизия "Скай", цитирана от „Булнюз”.
WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)
Отварянето на ресторантите е планирано за 1 юни, но в случай, че има положително становище от Комисията по въпросите на пандемията начело с проф. Сотирис Циодрас, се разглежда възможността те да бъдат отворени седмица по-рано - на 25 май.
Окончателните решения за заведенията ще бъдат взети между 18 и 20 май.
Правителството разглежда още мерки, с които да бъде увеличен броят на масите и местата, без от това да възникне опасност за общественото здраве. В тази рамка се преразглежда определената дистанция от 2 метра между масите, няма да важи ограничението за до 4 души на маса по отношение на семействата с повече членове, а маси ще се разполагат и в закритите помещения на заведенията, стига да има достатъчно проветряване от прозорци и врати.
Общините вече са се съгласили да предоставят повече открити пространства за маси заради извънредните обстоятелства.
Министърът на развитието Адонис Георгиадис каза, че целта на министерството е фирмите в сектора да работят с 80 процента от капацитета си.
Обсъжда се още ДДС на топлите и безалкохолните напитки да се намали от 24 на 13 процента. Предложеното общо намаляване на ДДС в общественото хранене от 13 на 11-12 процента изглежда по-трудно, защото среща възражения от международните институции.
За хотелите има сценарий за намаляване на ДДС от 13 на 6 процента, както и за намаляване на данъка за транспорта и корабоплаването. Тези решения обаче ще бъдат обсъждани след прилагането на плана за ресторантьорството.