Мирослав Найденов: Качеството на храните се влоши заради корпоративни интереси
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Има определено отстъпление от постигнатите стандарти за качеството на храните, което е за сметка на корпоративните интереси. Това каза в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Мирослав Найденов, председател на Българска асоциация „Земеделие и храни” по повод предложението трансмазнините да бъдат обозначавани на етикетите на храните. Според него компетентните органи, които контролират пазара в момента, трябва да спазват вече създадените наредби, според които тези мазнини трябва да бъдат разграничени и обозначени, за да има информираност на потребителите.
„Става въпрос за здравето на нашите деца, на нашите родители и на нас самите и не трябва да се отстъпва и да се правят компромиси под натиска на определи корпоративни интереси”, категоричен беше Найденов. Той допълни, че само потребителите могат да кажат дали е занижен контролът, но е факт, че има отстъпление от постигнатите стандарти за качество. Според Найденов това е по-страшно от занижения контрол, защото когато има едни високи стандарти и потребителите свикнат с времето с тези налагани стандарти, те самите ги търсят. Интересът на гражданите трябва да бъде водещ и е нормално да се очаква реакция на гражданското общество, каза още Найденов.
Той допълни, че в САЩ трансмазнините, които най-често се използват в сладкарското производство, вече са забранени и предстои обсъждане и в ЕС за подобни рестрикции.


