Последвайте ни в Google News Showcase
Учени установиха, че млечни протеини, открити в естествено ферментирали храни, подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система у хората, съобщи ЮПИ, цитирани от БТА.
Изследването е извършено с храни, които учени от университета Корея и националния университет Чонбук в Южна Корея обработили посредством т.нар. реакция на Майар. Става въпрос за химична реакция между аминокиселини и редуциращи захари, довела до създаване на нови химични съставки, които понижили нивата на лошия холестерол (липопротеините с ниска плътност) и триглицеридите у мишки.
Получените в лабораторна среда продукти вследствие на т.нар. реакция на Майар ферментирали с млечна киселина, преди да бъдат дадени на гризачите. Те вероятно са били под въздействие на защитен механизъм с антиоксидационен ефект, който регулира холестерола и метаболизма, отбелязват учените.
Според тях създадените в рамките на изследването им съставки, кръстени cMRP и F-cMRP, имат потенциала да допринесат за превенция на сърдечно-съдови болести. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Dairy Science.