ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Над 100 вида бактерии съдържат някои марки бира, което е цяла екосистема. Това съобщи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Данните са от последното му изследване, при което е приложена нова технология за идентифициране на микроорганизмите в пивото.
При него са тествани няколко вида бутилирана в стъклени бутилки бира, която се произвежда у нас. Установено е, че в напитката има млечно-кисели, както и оцетно-кисели бактерии.
Освен това една и съща марка бира има различен състав на микроорганизмите ако тя е произведена в различни пивоварни.
Консумацията на бира в умерени количества е полезна и доказателства за това са редица проучвания, при които е установено наличие на антиоксиданти, витамини и много други полезни вещества, посочи д-р Иванов.
По думите му до две бири на ден е препоръчително да се изпиват, но не повече. Освен това в 100 мл пиво има само 30-40 килокалории, което не е предпоставка за увеличаване на теглото, ако консумацията се свежда до препоръчителната доза.
Важно е също така да се обърне внимание и на храната, с която се консумира пивото, тъй като тя е основният източник на допълнителни калории, пише още по темата "Монитор".