НАЗДРАВИЦИ ЗАД РЕШЕТКИТЕ: Пандизчии си варят ракия с бързовари за ЧНГ
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Затворници варят нелегално ракия по килиите с мълчаливото съгласие на охраната. Огнената напитка се сварява с бързовари или в тенджера под налягане. За да стане годна за употреба, й е нужна около една седмица.
Питието върви много сред лишените от свобода и за него се плаща тройна цена. Най-голям оборот раираните производители правят по Коледа и за Нова година, когато цената на домашнярката достига висините на отлежало малцово 18-годишно уиски от най-добрите марки на пазара извън пандиза.
Лишените от свобода си набавят продуктите главно от затворническата лавка и столовата. Плодовете им идват като десерт в яденето или от компоти, а захарта си я купуват или им се носи на свиждане от близките. В килията необходимите продукти се съхраняват в леген или друг съд, за да отлежат до достигане на някаква ферментация.
Като плодовете станат на джибре, се варят с бързовар, за да се получи силната домашнярка. Качеството е сравнително добро и не е опасно като спиртната напитка на Цар Киро.
“За да се закупят продуктите, всеки затворник има специална карта, с която пазарува в лавката. На всяка карта пише име и снимка, а на нея имат определен брой вкарани пари. Затворниците, които правят ракия, я продават предимно по празници, защото тогава цената й се вдига. Например половинка ракия струва 9 кутии цигари“, разказа пред “Телеграф“ бившият пандизчия.


