ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Консумацията на кафе може да намали наполовина риска от развитие на рак на черния дроб, установиха учени от университета „Куинс“ в Белфаст. Това се съобщава от MedicalXpress.
Повече от седем години научната група е провеждала проучване с участието на почти 472 000 души. Повече от 75% от тях редовно консумират ободряващата напитка.
По време на наблюдението у над 3 500 доброволци са открити злокачествени тумори. В 88 случая се оказало хепатоцелуларен карцином - най-често срещаният първичен рак на черния дроб.
Резултатите от изследването показват, че при любителите на кафето, мляно или разтворимо, има 50 % по-нисък риск от развитие на този тип онкологично заболяване в сравнение с останалите пациенти.
По време на наблюдението у над 3 500 доброволци са открити злокачествени тумори. В 88 случая се оказало хепатоцелуларен карцином - най-често срещаният първичен рак на черния дроб.
Резултатите от изследването показват, че при любителите на кафето, мляно или разтворимо, има 50 % по-нисък риск от развитие на този тип онкологично заболяване в сравнение с останалите пациенти.