От Маргарита Димитрова
Необходими продукти:
1 немного голяма кисела зелка
шепа ориз
За кюфтенцата:
500 г кайма( по ваше желание)
мъничко ориз
черен пипер
чубрица
сол за овкусяване
За сместа, в която ще потопим всяко парче месо:
100 мл олио
червен пипер
черен пипер
кимион
босилек
чубрица
чесън на гранули
малко сол
(Количеството и съотношението нека да е според вашите вкусове.)
За овкусяване на цялото ястие:
червен пипер
черен пипер
1 дафинов лист
1 к.ч. бяло вино
2 к.ч. вода
малко олио
(Можете да промените някои подправки, ако не ви се нравят достатъчно.)
Начин на приготвяне:
На дъното на гювеча сипах олио и наредих ред зеле. Върху него наредих едри парчета свинско месо, което предварително потопих в пикантната смес от олиото с посочените подправки. Върху месото наредих втори ред зеле, върху което разхвърлих шепа ориз, наръсих с червен и черен пипер (млян и на зърна), сложих и няколко парченца дафинов лист. Върху него наредих малките каймени кюфтенца и върху тях отново сложих зеле - последен ред. Поръсих отново с червен и черен пипер, налях 1 к.ч. бяло вино, 2 к.ч. вода и малко олио. Сложих гювеча във фурната и го пекох около 30 минути на 250 градуса, след което намалих на 150 и оставих гозбата да се пече още 1 час и 30 минути.