От Мария Симова
Необходими продукти:
За закваската:
100 мл топло прясно мляко
1 с.л. захар
3/4 с.л. брашно
40 г мая
За тестото:
1 кг брашно
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 с.л. олио
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
брашно за доомесване
100 мл разтопено масло
1 яйце за намазване
мак
Начин на приготвяне:
В купа си направете закваската от изброените по-горе продукти. Консистенцията на закваската трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло около 10-15 минути, докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта, направете в средата кладенче и в него сипете закваската, 1 с.л. захар, 2 ч.ч. топло мляко, киселото мляко и 3 с.л. олио. Замесете гладко и меко тесто - да не залепва по ръцете. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло за около час - час и тридесет минути, може и повече. Премесете тестото, разделете го на две части, едната част разделете на пет еднакви части. Направете на топчета и ги оставете да починат около 10-15 минути.
Разточете всяко топче на обла кора с големината на тавата ви.
Намажете първата кора с масло, сложете втората и така, докато наредите и петте кори. С остър нож нарежете от средата на корите към края, триъгълници 6-7, като се стараете да не стигнат разрезите до края на кората. Прехвърлете всеки триъгълник от долу нагоре, като заострената част на триъгълниците трябва да остане отгоре.
Прехвърлете си много внимателно първата част от питката в постлана с готварска хартия обла тава и я оформете. Отделете си малко тесто от това, което не сте разточили, за средата.
Втората част от тестото направете по същия начин, само че след като намажете с масло, поръсете с мак между всяка кора.
Внимателно прехвърлете и втората част от питката, като навитите триъгълници поставете между триъгълниците от първата част.
За третата част разточете обла кора, намажете я с масло, навийте я на руло и с ножица режете, като прехвърляте едно разрезче наляво, следващото - надясно.
Прехвърлете в тавата и оформете. По средата сложете топче. Оставете питата да почине около 20 минути на топло, намажете я с разбито яйце и я изпечете в загрята фурна на 180 градуса (при мен за 40 минути), като 10 минути преди да я извадите от фурната, я покрийте с алуминиево фолио, за да не изгори.
След като сте я извадили от фурната, може да я напръскате леко със студена вода и да я завиете с чиста кърпа за 10 минути или да я намажете с медена вода (1 ч.л. мед и 1 ч.л. вода).