ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Елена Райкова, Горна Оряховица
Необходими продукти:
За крема:
4 жълтъка
200 г захар
60 г брашно
500 мл прясно мляко
2 с.л. ром
8 г желатин
250 г маскарпоне
За основата:
330 г шоколадови бисквити
160 г масло
За украса:
плодове по избор
11 г желатин
250 мл вода
3-4 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Смиламе бисквитите и смесваме с мекото масло. Сипваме сместа във форма с диаметър 24-26 см и пресоваме по дъното. Слагаме в хладилник да стегне за час. За приготвянето на крема загряваме млякото, разбиваме жълтъците със захарта и брашното и на тънка струя сипваме в млякото. Бъркаме до сгъстяване. Разтваряме желатина в 2 с.л. ром. Нагряваме, без да кипваме, и сипваме в крема. Като изстине напълно, прибавяме маскарпонето. Разпределяме върху бисквитите и оставяме в хладилника за 4 часа.
Приготвяме желатина за плодовете, като го смесим със захарта, добавяме водата и оставяме да набъбне. След това разтваряме на котлона или в микровълнова печка, без да кипваме, и оставяме леко да поизстине. Нареждаме плодовете върху тортата и заливаме с желатина, докато ги покрие. Слагаме в хладилника за 4 ч.