Йордан Георгиев е радиоводещ с 35-годишен стаж в Българското национално радио. През цялото време е водещ на музикалното предаване „Музикална стълбица”, превърнало се в легенда в родния ефир. Освен това той е и първият български диджей.
- Господин Георгиев, приготвяте ли нещо у дома?
- Да, но не често. Обичам аламинутите, като например сирене по шопски, риба на скара, лазаня си правя често. Това са едни от любимите ми специалитети.
- Правите ли специално меню за гости например?
- Най-вече рибни специалитети. Много обичам риба на скара, но и на фурна. Правя я и като плакия.
- Предполагам обаче, че гозбите на майка ви са били любимите ви?
- О, като бях малък, тя готвеше у дома и много обичах пълнени чушки. Но тя и сега ми приготвя разни неща. Обожавам и сарми с лозов лист.
- Може би не ви остава време да готвите?
- Много рядко ми остава. Но в радиото имаме много хубава столова и когато не ми остане време, си взимам оттам прекрасна и разнообразна храна. Иначе у дома си правя аламинути.
- Споменахте лазанята. Значи сте почитател на италианската кухня?
- Не бих казал. Българската кухня е най-близка до сърцето ми.
- Правите ли експерименти в кухнята?
- Като по-млад правех, но скоро не съм. Ето, сега ме подсещате, че трябва да направя отново. Някаква комбинация от солено и кисело например.
- Много от приятелите ви казват, че приготвяте и невероятни сосове?
- О, да, много обичам да ги правя. За по-сухите риби например с кисело мляко, горчица и майонеза. За по-мазните правя гръцки сос с повече лимон, настъргани орехи и малко зехтин. Счуква се и чесън и става много хубаво. Специално него съм научил от стари рибари от Созопол.