ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
“Най-високо е съдържанието на нитрати в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества. Трябва да ги белим преди консумация”, заяви проф. Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика. По думите й нитратите могат да бъдат и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.
За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът.
“За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчуците - нищо че ще загубим част от витамините и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули”, допълва проф. Байкова.


