Последвайте ни в Google News Showcase
Президентът на Румъния Клаус Йоханис обнародва закон, ограничаващ трансмазнините в хранителните продукти, съобщава сайтът "Зиаре" отбелязвайки, че нормативният акт е с голяма важност за хранителната индустрия.
Съгласно закона производителите ще бъдат задължени да ограничат драстично трансмазнините в хранителните продукти: до не повече от 2 грама на 100 грама мазнини в съдържанието на продукта, обяснява "Монитор".
Сайтът напомня, че трансмазнините са най-вредните мазнини, които се съдържат в маргарина, продуктите фастфууд, колбасите и много от сладкишите. Те се добиват от растителни мазнини чрез химически процес, наречен хидрогениране, и се смята, че увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет от тип 2 и рак.
На европейския пазар съществуват продукти с над 40 процента трансмазнини, като това е особено характерно за Югоизточна Европа.
Производителите, които не спазват новия нормативен акт, рискуват глоби в размер между 10 000 и 30 000 леи (между 2068 и 6205 евро), а продуктите им ще бъдат изтеглени от пазара .