ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Преходът от месо и мазни продукти към употребата на повече салати и зеленчуци намалява риска от диабет от втори тип, показват резултатите от изследване на австралийски учени. Те са изучили връзката между хранителните образци и диабета от втори тип. В 4-годишното изследване са участвали над 36 000 възрастни пациенти. Диабет от втори тип е бил диагностициран при 365 от тях. Изследователите определят четири хранителни образци, основани на анализа на 123 вида хранителни продукти: маргарин и чай (фактор 1), салата и зеленчуци (фактор 2), месо и други мазни продукти (фактор 3) и плодове (фактор 4).
Фактор 1 се асоциира със страната на раждане, но не и с диабет. Учените отбелязват обратна асоциация между фактор 2 и диабета, докато фактор 3 положително се асоциира с това заболяване, а между риска от диабет и фактор 4 не е установена никаква връзка.
Получените резултати показват, че преходът от хранителния модел, включващ месо и мазни продукти, към употребата на салати и зеленчуци може да намали чувствително риска от развитието на диабет от втори тип. То обаче е фокусирано върху хранителните образци, т.е. групи от храни, а не върху отделни продукти.


