Само в ПИК и "Ретро"! Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Искате да се самоубиете? Купете си кренвирши
Киселото мляко убива мъжката сила, качваме по 4 кг. след летните диети
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Проф. Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.
- Само преди дни обществото ни настръхна, проф. Байкова. Оказа се, че в кофичките с кисело има забранен соев лецитин?
- Вярно е. Досега не се бях срещала с това безобразие - лецитин да се използва като технологична добавка в млякото. Производителите му я вмъкват в него като разбухвател, за да увеличат обема му. Доскоро си позволяваха да влагат само нишесте.
- Що за гавра с хората е това?
- Специалистите по хранене сме много разтревожени, напълно се срина доверието в състава на родното кисело млякото. Още повече, че това, с лецитина, е произведено от реномирана фирма.
- Хайде, кажете името й!
- Не го зная, но става дума за един най-големите производители на кисело мляко.
- Стига сме крили от хората такива жизнено важни истини, проф. Байкова!
- И аз твърдя същото, но не зависи от мен. Както обясниха от Асоциацията на млекопреработвателите – това е недостатък на нормативната база. Когато се констатират подобни нарушения, няма закон според който обществото да бъде информирано за фирмата, нарушител.
- Значи браним мошениците за сметка на народа!
- Точно така. В случая с млякото явно има някакво лоби в полза на млекопреработвателите.
- Да се върнем към соевия лецитин, защо е толкова вреден?
- Това е ГМО синтетичен продукт, т.нар. Е 322 и крие сериозни рискове за здравето на хората. Ако беше натурална съставка в продуктите, нямаше да се тревожа. Защото природата си знае работата. В случая обаче като субстанция вече се превръща в опасно биологично активно вещество. А и соевият лецитин се произвежда предимно от соево олио с помощта на химикала хексан. Химическото му рафиниране се прави като се разтваря мазнината с хексан, който после се отделя чрез изпарение. Но никой не казва, че около 25 кг отровен хексан на всеки 1 тон олио не могат да се изпарят и всички ние ги изяждаме.
- И какво се случва като хапваме лецитин?
- Първо: намалява се минералният хранителен внос в организма. Защото лецитинът като гъба заграбва минералите от храната. И желязото, калцият, цинкът - жизнено важни за костите, кръвта и имунните ни сили, минават транзит през организма. Те просто се изхвърлят. Лецитинът влияе сериозно на щитовидната жлеза. Особено при децата разстройва баланса на хормоните и спира растежа им. Да не говорим до какви алергии довежда – кожни обриви, дихателни проблеми.
- Един деликатен въпрос на читател на „Ретро” – вярно ли е, че лецитинът убивал мъжката сила?
- Човекът има пълно основание да се притеснява. Лецитинът влияе върху функцията на простатата. намалява потенцията и производството на мъжките полови хормони, на тестостерона.
- Какво става, проф. Байкова, вече ни хранят с пълни боклуци! В Пловдив продават „телешки” салам с 1% месо, другите му съставки са Е-та, смлени тлъсти свински кожи, нишесте...
- Твърдо вървим към самоунищожение заради всички имитиращи хранителни продукти на нашия пазар. На първо място повишаваме риска от инфаркти и инсулти – 65% от смъртните случаи в България се дължат на тях. По този показател сме на първо място не в Европа, а в света. Второ: боледуваме масово от рак. С голяма тревога ще кажа и че всеки трети българин вече страда от алергии.
Цялото интервю четете в retro.bg