BG EN

Само за разбирачи! Как да познаем узряла ли е динята и има ли нитрати

Бомба

Само за разбирачи! Как да познаем узряла ли е динята и има ли нитрати

22434
на 04.07.2016
Само за разбирачи! Как да познаем узряла ли е динята и има ли нитрати
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Повечето от нас обичат лятото и няма как да не е така - слънце, почивка и веселба... Освен това, можем да се радваме на изобилие от вкусни плодове и зеленчуци. Разбира се, динята е фаворитът, затова ще обърнем повече внимание на нея.

препоръчано

Всички знаем за нитратите, които се съдържат в този сладък и сочен плод. Има ли начин да разпознаем такава диня?

Има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди. Запознайте се с тях...
 
Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината, съобщава "Фрамар.бг".
 
Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт - вредни вещества има.
 
Наличието на нитрати лесно може да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.
 
Освен на диня с наличие на вредни вещества, може да попаднете и неузрял плод.
 
Отново по цвета може да определите дали той е достатъчно узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята има нужда да зрее още.
 
Върху динята обикновено има петно - отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не трябва да бъде повече от 5 - 10 см. Ако е по-голям, това означава, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен.
 
Направете драскотина върху динята. Ако усетите силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.
 
Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Ако звукът е отекващ - тя е узряла.
 
И един съвет за финал: не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 70
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК