ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Динята е идеална за адските жеги, които ни сполетяха. Сочният червен плод дори може да бъде основното ни ястие и за обяд, и за вечеря. Динята се използва за приготвянето на най-разнообразни блюда – от сандвичи до смути и вкусна супа. Дамите могат да прекаляват с този плод, без да се тревожат за фигурата си, тъй като динята е нискокалорична.
Диня пане
Продукти:
1 диня, 150 г брашно, 100 г царевично нишесте, 2 яйца, олио за пържене, пудра захар
Начин на приготвяне:
Кората на динята се отстранява, семките се почистват и месото се нарязва на ромбове. Получените парчета се овалват в брашно. Яйцата се разбиват и се смесват с царевичното нишесте и малко вода до получавнето на гъсто палачинково тесто. Динените парчета се топват в тестото и се пускат в сгорещеното в дълбок тиган олио. Пържат се и от двете страни до получаване на светлокафява коричка на панировката. Панираната диня се изважда върху домакинска хартия или салфетка, за да се отцеди от мазнината и се поръсва с пудра захар.
Печена на скара със сирене и рукола
Продукти:
4 парчета диня, почистени от семената и кората, 2 супени лъжици зехтин, 5 чаени лъжици сок от лайм, 5 парчета сирене - около 120 грама, шепа листа прясна мента, листа рукола или маруля, сол и черен пипер на вкус, печени тиквени семена
Начин на приготвяне:
Подсушете с хартия парчетата диня и ги изпечете само от едната страна върху нагорещена скара в продължение на 2 минути.
Нарежете листните зеленчуци, овкусете ги с 2 лъжици от сока от лайм и зехтина, сложете щипка сол.
Изсипете зелената основа в подходяща чиния, подредете динята с изпечената страна нагоре и добавете сиренето. Полейте всички продукти с останалия цитрусов сок, подправете с малко сол (черен пипер по желание).
Украсете с листенца прясна мента и изпечени тиквени семена.
Крем супа
Продукти:
2 бр. нектарини, 1/2 пъпеш, 1/4 диня, 1 банан
Начин на приготвяне:
Пасираме част от динята, пъпеша и банана, добавяме и нектарините, като оставяме едно парче.
От останалата част от динята издълбаваме малки топчета. Същото правим и от пъпеша.
Топчетата ги пускаме в готовата супа. Сервираме с кубчета лед и листо от мента.
Петифури
Продукти:
Нарязана на кубчета диня, настърган шоколад
За глазурата:
1 опаковка (225 гр.) крема сирене, размекнато, 3 с.л. масло, меко, 1 1/2 чаши пудра захар, 1/8 ч.л. сол, 1 ч.л. екстракт ванилия
Начин на приготвяне:
Ако динята е със семки, отстранете ги внимателно, преди да приготвите петифурите. Кубчетата трябва да са със стена около 2,5 см., но може да направите и по-големи петифури. Поставете кубче диня върху чиния, намажете отгоре с 1-2 лъжички от глазурата, покрийте с друго кубче диня и отгоре капнете с лъжица малко от глазурата. Поръсете готовите петифури с настърган шоколад.
За глазурата: Разбийте крема сиренето и маслото с миксер на умерена скорост, докато се получи гладък крем. Постепенно добавете захарта и солта, като разбивате постоянно, докато се усвоят и те. Накрая добавете ванилията и разбъркайте.