ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Екатерина Георева, Нови Искър
Необходими продукти:
4-5 ябълки
1 ч.ч. орехи, нарязани на ситно
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
Ябълките се настъргват на едро ренде и се смесват със стафидите, канелата и нарязаните на ситно орехи. Яйцата се разбиват със захарта. Киселото мляко се разбива с 1 ч.ч. вода и се добавя 1 ч.л. сода за хляб да шупне и се добавя към разбитите яйца. Смесват се ябълките и яйцата и лъжица по лъжица се добавя брашното. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно, за да стане гъста сместа.
Тава за печене с диаметър 26 см се намазва с 1 ч.л. олио и се поръсва с брашно. Кексовата смес се изсипва и се заглажда с лъжица. Пече се на средна фурна, на 190 градуса, около 40 мин. Проверява се по метода на сухата клечка – като се бодне клечка за зъби, да излиза суха.