ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Малката всекидневна порция шоколад намалява риска от образуването на тромби. Действието на горчивия шоколад върху кръвта напомня действието на аспирина, твърдят учени от САЩ.
Тромбоцитите са кръвни клетки, които са способни да се прилепват една към друга и да образуват тромби. Прекомерното образуване на тромби може да доведе до инфаркт или инсулт.
Според данните от изследването на специалистите шоколадът забавя образуването на тромби, най-вероятно защото флавоноидите, съдържащи се в него, влияят на кръвта, подобно на аспирина, и намаляват съсирването на кръвта.
Авторите на изследването подчертават, че полезни свойства притежава не само шоколадът, но и шоколадовите напитки, но съдържанието на захар и мазнини в тях трябва да е минимално. Учените препоръчват всеки ден да се приемат по 2 супени лъжици горчив шоколад.


