Храна за окото: Българка сред най-добрите кулинарни фотографи в света разкри част от тайните си
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ева Тонева е в Топ 5 на кулинарните фотографи в света. Тя гостува в сутрешния блок на БТВ и разкри част от тайните си за това как се получава перфектната снимка на храна.
„Има много особености – признава Ева Тонева. - Например, това което е характерно при снимане на месо е, че то старее бързо. Дори и да е току що приготвено, няма как да се запази за по-продължително време за снимки. Там предварително приготвям мястото, а след това глазирам месото със захарен сироп за да изглежда лъскаво и крехко.
Тайната при супите на фуутстилистите, е че използваме хитрината да се жилира обема на супата и отгоре подреждаме нещата, аранжираме самата повърхност.
Най-трудната храна за заснемане е сладоледа, защото той се топи бързо и трудно може да се удължи. При близалките, например, използвам желатин за да удължа живота им и да получа допълнително няколко минути за снимането им.
Най-секси храната е може би шоколада. С това обаче едва ли изненадвам някого”.
Ева Тонева се върна и към началото на кариерата си във фотографията.
„Всичко започна когато със съпруга ми заминахме да живеем в Чехия, където той работеше – разказа тя. - Аз работех у дома и снимах за кулинарен форум. Явно съпругът ми видя усърдието ми и ме подкрепи. Дотогава не знаех нищо за това какво е фуутстилист. Поселдното, което аз сготвих е шоколадова торта, която направих за рождения ден на дъщеря ми”.


