ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Апелът на браншовата организация на овцевъдите е да не се консумира сурово месо и непреварено мляко. Това каза за Фокус Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация.
Чилингиров призова животновъдите при клане на животни, фермерите да имат телени ръкавици, които предпазват от нараняване. Той добави, че именно при клането на животно съществува най-голям риск от заразяване с антракс. „Искам да уверя фермерите и да кажа на хората, които консумират тези продукти – нека да ги взимат директно от фермата, защото те са екологично чисти. Нека да не взимат тези, които са в магазините, тъй като те са обработени по какъв ли не начин, за да изглеждат добре. Българинът става все по-болен от вносни храни, които са с неясен произход”, посочи Бисер Чилингиров.
По думите му няма нищо по-добро от това човек да види как пред него се коли агне, как се дои овцата, как се прецежда млякото. Чилингиров обясни, че хората трябва да бъдат спокойни. „Апелът ни към фермерите е да предвижват животните с пътен лист и сертификат. Ветеринарите съветват новите животни да бъдат изолирани в отделно помещение, да се хранят отделно, за да може в рамките на един месец на наблюдение на животното, да се види дали то ще прояви някакви симптоми на болестта”, каза още Чилингиров. По думите му, не е толкова страшно това, че има такива болести, колкото незнанието за тях.