БЪЛГАРИЯ ДНЕС

За последните 9 месеца от ЕС най-много сме внасяли алкохол, тютюн и безалкохолни

Само в ПИК
За последните 9 месеца от ЕС най-много сме внасяли алкохол, тютюн и безалкохолни
Автор: ПИК
Дата
Дата
3395
Коментари
0
За последните 9 месеца от ЕС най-много сме внасяли алкохол, тютюн и безалкохолни

През периода януари - септември 2015 г. износът на България за ЕС се увеличава с 9.2% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 21.7 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.4% от износа за държавите - членки на ЕС, съобщиха от НСИ.

През септември 2015 г. износът за ЕС се увеличава с 4.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.485 млрд. лева. Вносът на България от ЕС през периода януари - септември 2015 г. се увеличава с 5.9% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 24.3 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През септември 2015 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, намалява с 2.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.673 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - септември 2015 г. е отрицателно и е на стойност 2 507.9 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 879.9 млн. лева. При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през деветте месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти“ (22.0%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (20.8%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (5.4%). При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (22.5%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (24.7%).

Още по темата
България подготвя износ на плодове и зеленчуци за Китай
Часовник
10:40
България ще започне процедура за износ на плодове и зеленчуци за Китай. Това стана ясно на среща на заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев с представители на Генералната...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

- Обвиняеми, защо изхвърлихте съпругата си през прозореца на третия етаж? Не си ли помислихте нито за момент за последствията? - Не, господин съдия, аз... - Не предположихте ли, че може да нараните или да убиете някой от минувачите...