ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Новият зам.-шеф на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Сребров с шокиращи думи за ДАИ Плевен! След като разкрил схемата в Търговище, го заплашили с оръжие!

Интервю

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Новият зам.-шеф на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Сребров с шокиращи думи за ДАИ Плевен! След като разкрил схемата в Търговище, го заплашили с оръжие!

98768
на 07.07.2017
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Новият зам.-шеф на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Сребров с шокиращи думи за ДАИ Плевен! След като разкрил схемата в Търговище, го заплашили с оръжие!

Последвайте ни в Google News Showcase

Голяма рокада се извърши в Министерството на транспорта и информационните технологии. Шефът на ИА „Автомобилна инспекция“ Красимир Калайджиев вече официално си има и заместник. Става въпрос за Красимир Сребров, който става зам.-шеф. Ето какво сподели той за работата си пред Агенция ПИК.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

- Г-н Сребров, от скоро сте заместник-директор на ИА „Автомобилна администрация“. Но не се сте чужд човек за системата. Как ще отговорите на хората, които веднага ви свързват с големия скандал в Търговище и твърденията, че после сте бил понижен?
- Длъжността, която заемам сега, е отговорна. И да, аз не съм непознат за ИА „Автомобилна администрация“. Но нека подредим малко нещата и да вървим хронологично. Така най-добре ще мога да обясня къде съм бил и какво съм правил. Бил съм през годините директор в Търговище, главна дирекция в София и после бях командирован в Плевен, където бях началник областен отдел. В Търговище бях преназначен от директор в главен инспектор, но това не е понижение. Като всичко това се свързва със схемата, която разкрих там. Просто тогава всички, които бяхме директори, бяхме преназначени със заповед на изпълнителния директор в главни инспектори до обявата на конкурс. Но имахме правомощията за директори и изпълнявахме реално такива функции. Говорим за чисто административна рокада.

- Ако говорим хронологично, за да не се объркваме, голямата „схема“ в Търговище е през 2014-а. Тогава вие сте директор там. И какво се случва…
- Точно така. С моето влизане в дирекцията знаех за какво става въпрос. Свиках комисия в ИА „Автомобилна администрация“ и „Икономическа полиция“ от град Търговище. Тук само ще вметна, че и доста години съм работил в структурите на МВР. Установих страхотни злоупотреби. Те бяха констатирани от нашата комисия, от органите на полицията. Говорим за месец февруари 2014-а, когато бяха извършени много проверки за съмнения за административни нарушения. След проверката бяха повдигнати и досъдебни производства срещу служители на нашата дирекция за укрити от тях над 600 акта за административни нарушения за минали години. Говорим за периода от 2010-а до 2014-а. За тези години говорим за една крупна сума около 400 000 лева, които и към момента не са установени колко точно са. По делото има разпитани 935 свидетели. Всеки момент това дело се очаква да влезе в съда. Правят се още допълнителни разследвания. Тогава Варна бе принципал на нашата дирекция в Търговище. Пак казвам, че са повдигнати доста обвинения. Имам наблюдения върху това досъдебно производство, а то вече се работи от спецсъда. Установяват се още неща и това е причината да се точи толкова във времето. Спокойно мога да кажа, че това ще е изключително значимо дело. Говорим за извършено страхотно административно нарушение, което не е проконтролирано в годините. А то е в една малка дирекция.

- Какви сигнали за корупция в службата в Търговище е имало, когато вие встъпвате като директор?
- Аз разкрих схемата. Ясно искам да кажа това, за да се спре веднъж завинаги с тези неща. И точно тогава, защото имаше засегнати служители, бяха отстранени много хора. Настъпих сериозни интереси. Получавани са и са разпределяни много големи суми между тях. Административно наказателната дейност още тече, защото прокуратурата поиска тогава ясни и точни сведения за определени неща, а бяха предадени доклади, в които имаше прикрити неща. В схемата е имало и забъркани инспектори, които са проверявали цялата работа. И това е една от причините казусът да се точи толкова време в досъдебно производство. И тогава срещу мен бе пуснат злепоставящ ме сигнал. Той беше проверен от Инспектората, от ДАНС и прокуратурата, които не установиха нищо.

- След Търговище отивате…
- Бях около 8 месеца в Главна дирекция „Автомобилна администрация“ в София. После бях командирован в Плевен, след като задържаха тримата директори там. Там имах определена задача за установяването на конкретни неща. Нещата в Плевен още не съм ги довършил, но се работи, уверявам ви. След това идваме вече в наши дни, когато бях назначен като заместник-директор на ИА „Автомобилна администрация“.

- Сега какви задачи имате поставени?
- Ще се боря с елементите на корупцията в системата. Познавам добре системата и начина й на функциониране. Имаме сигнали и ни чака доста работа. Някой от сигналите се потвърждават, други не. Просто в този процес има хора, които са много засегнати, и не е лесно. Но това няма да ме спре. Просто както аз, така и цялото ръководство на Изпълнителната агенция ще бъдем непоколебими в борбата с корупцията – както по областните отдели, така и в самата Агенция. Вижте, в системата има отлични професионалисти. Тяхното име трябва да се защити, трябва да повдигнем и престижа на самата Агенция.

- Това няма да стане лесно, след като през годините има доста разработки на службите. Повечето са свързани с ДАИ? Винаги, когато говорим за развитието на държавна Агенция, тръгваме от заплатите. Ниските заплати са в основата на това хората да се поддават на корупция…
- Заплатата е едно от основните неща, но става въпрос, че има натрупани негативи, които не са основателни. Заплата се коментира. Мисли се за повишаване. Нека започнем сега с някакво преструктуриране, за да изчистим къщичката, а след това да мислим как да се подобряват нещата. Важно е по места да се пресекат лошите практики, които се случват. Виждате какво се разкри в една малка дирекция като Търговище, а да не говорим за по-големите. Дано не съм лош пророк. Аз съм работил много тясно с МВР и ДАНС. Такава е и тенденцията сега. Гласувано ми е голямо доверие, която съм сигурен, че ще оправдая. Писанията срещу мен са абсолютна манипулация. И се радвам сега, че мога да разкрия точно как стоят нещата. Убеден съм, че при стартирането на това голямо дело, ще се уверите в думите ми, които казвам пред вас. Аз до момента не съм и административно санкциониран за работата ми през годините. Свидетелството ми за съдимост е чисто и нямам никакви притеснения. Нямам и образувани дела срещу мен. Само ще вметна, че едно от засегнатите лица от случая в „Търговище“ дори ме заплаши с оръжие. Имаме няколко дела с него. Това е записано и протоколирано.

- За какво ще отговаряте като зам.-шеф в Агенцията сега?
- Държавната автомобилна инспекция. Ще отговарям изцяло за ДАИ и контролните органи. Вие вече писахте за два опита за пробив на т.н. „бели стаи“, в които се провежда теоретичният изпит за любителската шофьорска книжка. Те бяха мое разкритие. За подменената лична карта и за телефона между краката, който е взет заедно с минералната вода. Много точна организация имаше и базата за данни на МВР закова човека, които искаше да излъже. Много добре работим с МВР. Координацията ще бъде засилена. До момента двата сигнала са от Плевен. Може там да е имало схема.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК