Излезе черен списък на храните, които ни тровят! Вижте кои от любимите ни ястия и напитки убиват!

ЧАС ПИК

Излезе черен списък на храните, които ни тровят! Вижте кои от любимите ни ястия и напитки убиват!

106546
на 06.09.2015
Излезе черен списък на храните, които ни тровят! Вижте кои от любимите ни ястия и напитки убиват!
Автор:   ПИК

Природозащитната организация „Грийнпийс” публикува черен списък с производителите на храни, които ни тровят с генномодифицирани организми.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

В този черен списък попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите. Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България.

Една част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните – членки на ЕС, и на място получават български опаковки и етикети. Компаниите, които попадат в топ 20 на черния списък, публикуван от „Грийнпийс”, са:

Snickers – шоколадов десерт
Campbell – супи
Uncle Bens – ориз, кетчуп
Lipton – чай
Mars – шоколадов десерт
Twix – шоколадов десерт
Cadbury – шоколад, какао
Ferrero – десерти
Nestle – шоколад
Nestle – напитка Nesquik
Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни
Pepsi – безалкохолно
7-Up – безалкохолно
Heinz – кетчупи, майонези, сосове
Nestle – детски храни
McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене
Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни
Unilever – детски храни
Knorr – сухи супи
Hipp – адаптирани млека и бебешки пюрета

Този списък може да се допълни и от редица други европейски производители, за които беше установено, че предлагат продукти с по-ниско качество на съставките за новите страни членки и цяла Източна Европа. Проверки на компетентните европейски органи уличиха в подобни търговски практики Coca-Cola Co., както и продукти на други производители напр. кафе Jacobs, подправките Kotanyi.

Фактът, че медиите в по-бедните страни – членки на ЕС, в това число и българските медии, масово не публикуват информация за вложени ГМО или нелоялно търговски практики, може да бъде обяснен само с икономическа зависимост. Топ 20 на компаниите, които предлагат продукти с ГМО, почти напълно съвпада със списъка на най-големите рекламодатели в българските медии.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО)
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК