Проф. Донка Байкова пред ПИК и "Ретро": Мошеници искат 1500 лв. за отслабване в дебелариум

Интервю

Проф. Донка Байкова пред ПИК и "Ретро": Мошеници искат 1500 лв. за отслабване в дебелариум

1004255
на 20.06.2016
Проф. Донка Байкова пред ПИК и Ретро: Мошеници искат 1500 лв. за отслабване в дебелариум
Автор:   ПИК

Успях да стопя двама пациенти с по 115 кг., ето как да се вталите за лятото

Последвайте ни в Google News Showcase

Проф. Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.
 
Интервю на Мира Радева
 
- Лято е и всичко живо иска да отслабне. Но май вече не са модерни диетите, а дебелариумите, проф. Байкова?

- Вярно е. Те се пръкнаха из цялата страна, сигурно са повече от 300. И подвеждат лековерните хора, че ако си дадат парите там, само за една седмица ще отслабнат с определено количество килограми. Меко казано, това е некоректно. Всъщност разни мошеници им взимат парите с празни обещания за бързо топене на тлъстини и стройни фигури. Повечето от тези дебелариуми не са никакви центрове за бързо възстановяване, за отдих със специални режими, за двигателна активност и програми за релакс, а фабрики за пари.

- Споменахте мошеници. Центровете не се ли ръководят от специалисти по диететика?

- Няма такова нещо! В България има едва стотина лекари, специалисти по хранене. Повече от половината от тях изобщо не се занимават с консултантска дейност. А в дебелариумите най-често работят всякакви люде, предимно със средно образование. И тези хора имат нахалството да дават съвети как да се хранят пациентите и как бързо да отслабват.

- Това не е ли престъпление, нали действа строг Закон за здравето?

- Най-циничното е, че не е престъпление. За съжаление, в България излязоха наредби, които регламентират всякакъв род алтернативни медицински процедури без изискване за ценз на извършителите им. Казано иначе, разреши се на всеки да си отвори дебелариум, както и стана. Бързо ориентирали се хора „влязоха” в нормативната уредба и узакониха дейността си. Завъртяха печеливш бизнес и никой не може да ги помръдне. Очаквам скоро да отпадне и изискването за средно образование...

- Читателка на „Ретро” ни писа, че бивш шофьор на ТИР също отворил център за отслабване?

- Въобще не ме изненадва! Наглеци дори спекулират с моето име. Често ме канят за консултации, но аз не се съгласявам. Това обаче не им пречи в рекламите си да пишат, че лично аз консултирам техните пациенти. Такъв беше случаят в Старозагорски минерални бани и Свети Влас. Цинизмът дори е по-голям – по разни вестници излизат консултации уж от мое име. Заявявам: аз не консултирам чрез медиите, нито в подобни „центрове” с неграмотни собственици, които се пишат специалисти по диететика и само трупат пари на гърба на наивните.

- В един дебелариум искат по 1500 лв. за 10 дни? Толкова ли струват едно легло, храната от зеленчуци и плодове, както и процедурите?

- Не, разбира се, това си е най-обикновена меркантилност! Ето ви един от примерите как се трупат бързи и лесни пари. Заради невежеството и неинформираността на доверчивите хора. Но щом има търсене, не може да няма предлагане – това е истината.

- В този бизнес се включиха и други фирми. Примерно за автобус до дебелариум от София до Банско и обратно искат 80 лв. на човек?

- Нормално е. Като има балами, ще има и печеливши.

- На друго място на морето, близо до Варна, обещават да се отслабва с 2 кг на ден. Това възможно ли е, проф. Байкова?

- Факир да е някой специалист по хранене и диететика, не може да постигне такова нещо! Не съществува такъв бърз метаболизъм, който за толкова късо време да разгради т.нар. въглехидратна резерва в организма. За жалост, в този нов печеливш бизнес лицето Х, което го върти, отново разчита на незнанието на клиента и на неговото невежество.

- Добре, колко най-много можем да свалим от килограмите си за кратко време?

- При много голямо майсторство на лекаря може да се постигне до 2 кг на седмица. Само обаче ако се познава добре биохимията на човешкия организъм, на обменните процеси в него. И те ефективно да бъдат насочвани така, че да се коригират биохимичните показатели. В същото време човек да се чувства добре. Защото над 90% от хората със свръхтегло и затлъстяване имат повишени стойности в кръвта на липидните показатели, на холестерола, триглицеридите, пикочната киселина, имат диабет тип 2 или предиабетно състояние. И тогава нещата са много специфични.

- Екипът на един дебелариум дори обещава на пациентите си мъже, че със специално гладолечение ще повиши броя на подвижните им сперматозоиди?

- При качване на килограми и затлъстяване се уголемяват мастните клетки. Те пък произвеждат хормони, които дисбалансират хормоналния статус и по тази причина пълните жени трудно забременяват. Когато отслабнат и обемът на мастната клетка се върне към нормата, по-лесно зачеват. Същата е ситуацията и при мъжете. Но аз не препоръчвам като лечение зверски глад. Да, може по-лесно да се забременее, но при силно ограничителни диети йо-йо ефектът е сигурен. А при хората с проблеми при забременяването това не е препоръчително.

- Какъв процент от българите вече са с наднормено тегло?

- При мъжете – над 50 на сто, при жените – над 40 на сто. Говоря за свръхтегло, а не затлъстяване. Затлъстелите българи са около 15 процента. За такива се броят хората, чиито индекс на телесна маса (изчислява се по проста формула) е над 35 процента. Но искам да съобщя за още опасни бизнес практики, много модерни напоследък. Хората масово се връзват на онлайн процедури за отслабване. В аванс броят поне 450 лева за тях. Срещу сумата им пращат някакви диети. Казвам съвсем отговорно: внимавайте, почти всички имаме метаболитни нарушения. Как така ще лекуваш онлайн човек, след като диабет тип 2 изисква една програма, за подаграта важат други правила и включване на други храни. Примерно бобовите храни за диабета са добри, но за други – при подаграта и пикочната киселина, са противопоказни. При висок холестерол изискванията са специални. Според мен липсват знания и рискът за здравето на клиента е много голям. Както на „специалистите” в дебелариумите, така и на тези в интернет препоръчвам да не се занимават с това, от което не разбират. А да печелят парите си по друг начин. А на хората – да не са толкова наивни. Да четат повече и да не се доверяват сляпо на рекламите. Махнете въглехидратните и мазни храни от трапезата си, движете се повече, плувайте и не ви трябват скъпоплатени псевдопрограми за отслабване. И четете, проверявайте на кого давате парите си. Иначе ще съсипете здравето си.

- Има един голям проблем – подобно на антибиотиците, диетите за отслабване вече не действат на много хора, проф. Байкова!

- Защото организмът свиква с тях. Пак не се отчита нещо много важно в тази област – мастните клетки имат метаболитна памет! Те помнят. Нещо, което е действало в предишен период от нашия живот, ще продължи да действа. Ето едно просто обяснение – отива пациентът в дебелариума и там му дават да яде само хляб и лютеница. Да, ще отслабне. Защото цял живот преди това яко си е хапвал пържолки, баници, мекици и други храни. А сега е подложен на нискокалорийни ястия. Затова ролята на специалиста е всеки следващ път коренно да променя начина на въздействие върху организма на пациента. А моята роля като диетолог е непрекъснато да се надлъгвам с метаболизма, докато всички победим.

- Успявате ли?

- Да, имам двама пациенти, които за две години отслабнаха с по 115 кг. Средно месечно губеха по около 4-5 кг от теглото си.

- Въртим, сучем, пак до диетите опираме. Вие поне не ги изключвате?

- Диетотерапията си остава водеща. Няма универсално хапче, което да глътнем и то да ни свали килограмите.

- Коя храна през лятото трябва да бъде номер 1 на нашата трапеза?

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Цялото интервю и още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК