Скандал! Фирма "Юлен" дължи на държавата 562 000 лв. Тя не си ги иска

ЧАС ПИК

Скандал! Фирма "Юлен" дължи на държавата 562 000 лв. Тя не си ги иска

34755
на 22.05.2013
Скандал! Фирма Юлен дължи на държавата  562 000 лв. Тя не си ги иска

Уникално - президентът рекламира концесионера на скизона Банско, който е собственост на офшорка от Кипър

Последвайте ни в Google News Showcase

Скандално безгрижие на екоминистерството към парк Пирин установи одит на Сметната палата. От началото на концесията на скизона Банско през 2002 г. до сега концесионерът "Юлен" АД е плащал с 1/3 по-нисък наем. Натрупаната сума е 562 494 лв.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Никой министър на околната среда от 2002 г. насам - Долорес Арсенова (НДСВ), Джевдет Чакъров (ДПС), Нона Караджова (ГЕРБ) и сегашния Юлиан Попов, не си е мръднал пръста да ръчне концесионера "Юлен" АД да си плати дълга.

Ласкавото отношение на екоминистерството към злоупотребата с Пирин не е случайно. Собственици на фирмата-концесионер "Юлен" АД са офшорки - "Маренго трейдинг лимитид" от Кипър и "Т.А.К сървисис лимитид" от Британски Вирджински острови. Те държат съответно 42% и 23% от акциите на фирмата. Никой не знае точно кой стои зад нея, но е факт, че "Юлен" се радва на топли чувства от всички управлявали партии и се предполага, че ключови фигури от тези партии са акционери в офшорките.

"Юлен" АД се радва и на грижите на банкера-олигарх Цеко Минев, който е шеф на ски федерацията. Съпругата му пък държи потока от чужди туристи в Банско чрез своя туроператорска фирма. Адресът на "Т.А.К сървисис лимитид" е идентичен и с този на собственика на "Витоша ски" АД.

Одитната проверка на Сметната палата обхваща само периода от 1 януари 2009 г. до края на 2011 г. по време на управлението на ГЕРБ. Заключението е, че МОСВ на Нона Караджова не е било наясно кой трябва да проверява дейността на концесионера на скизона Банско. След натиск от природозащитни организации министерството призна, че концесионерът си е присвоил 58 ха повече от националния парк Пирин.

Докато беше премиер Бойко Борисов защитаваше нарушителя "Юлен" за своеволието да ползва с 1/3 повече площ с аргумента "ако го накажем ще се провали туристическия сезон". Лидерът на ГЕРБ и на държавата по това време не обели и дума, че същият концесионер плаща и с 1/3 по-нисък годишен наем (концесионно възнаграждение). Поне него да бяха взели управляващите от ГЕРБ. Но е факт, че и президентът Росен Плевнелиев безотговорно караше ски на Банско с рекламен стикер на частната фирма "Юлен". Което е абсурдно в белия свят.
Агенция ПИК отправя следното питане до служебния министър на околната среда и водите Юлиан Попов: Ще си изискате ли дължимите 562 494 лв. от концесионера на ски зона Банско?

Очаквайте подробности

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ПИК TV! Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за българите, живеещи извън България (НА ЖИВО) ПИК TV! Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за българите, живеещи извън България (НА ЖИВО)
ново
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК