СКАНДАЛ! Екологична катастрофа сътвориха "Зелени балкани” в Поморийското езеро (СНИМКИ)

Региони

СКАНДАЛ! Екологична катастрофа сътвориха "Зелени балкани” в Поморийското езеро (СНИМКИ)

21624
на 05.05.2017
СКАНДАЛ! Екологична катастрофа сътвориха Зелени балкани” в Поморийското езеро (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Пореден скандал се развихри с грантаджиите от "Зелени Балкани", този път край морето. Така наречената природо-защитна организация през предния програмен период усвои 680 хил.лева за построяване на остров в Поморийското езеро. Парите бяха дадени от МОСВ от Оперативна програма "Околна среда” за спешното спасяване на биоразнообразието там.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

"Спасителите" на биоразнообразието обаче прогониха колониите от гнездящи птици в района на вал № 1 (сега превърнат в остров ) и ги принудиха да гнездят в частта от езерото, която се намира в урбанизираната част на гр.Поморие - срещу музея на Солта, разкриват местните. Поморийци като най-добри стопани на своето езеро осигуриха спокойствие на колониите от саблеклюн, обикновена рибарка и гривеста рибарка да измътят новото поколение малки птички.

А с "нищожната сума" от 680 хил.лева усвоителите с багер изкопаха връзките на вал №1 към сушата, обградиха парчето земя в езерото с "екологична" уж мрежа и го засипаха с речен чакъл от река Тунджа.

В резултат на това днес незаконния остров напълно е обрасъл с буйна речна растителност, тъй като семената са пресени с чакъла от река Тунджа. Тази растителност не е характерна за природното местообитание - солено Поморийско езеро и по тази причина местообитанието за гнездене на практика бе унищожено, алармират местните.

 

"От 2013 година чрез медиите Национална асоциация "Българска Черноморие" алармира обществото и МОСВ да се спрат издевателствата над естествената природна среда в Поморийското езеро от псевдо еколози и винаги е настоявала да се спре "усвояването" на пари от данъкоплатеца за биоразнообразие, а да се замени с инвестирането на парите в биоразнообразие.

 

Ще настояваме пред новото ръководство на МОСВ ,,Зелени балкани “ със собствени средства да почистят езерото от биологичното замърсяване предизвикано от тях и да възстановят на Оперативна програма Околна среда усвоените 680 хил.лева.

 

Тази буйна речна растителност,която завладява територии в Поморийското езеро не се знае дали няма да влоши лечебните качества на уникалната Поморийска кал, не се знае дали няма да привлече животински видове характерни за поречието на река Тунджа, не се знае дали Поморийци няма да се разделят с Поморийското езеро и да се сдобият с Тунджанско-Поморийско езеро, което е сладководно-солени води", разкриват на свой ред от черноморската асоциация.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
КУЛТОВО! Пеевски за Кирил и Лена: Те са две сладки пуделчета, които ще драскат на вратата в Банкя и ще се молят да влязат в кучкарника, за да си играят с овчарките на Бойко. Петков може да бъде само булка на Борисов (ВИДЕО) КУЛТОВО! Пеевски за Кирил и Лена: Те са две сладки пуделчета, които ще драскат на вратата в Банкя и ще се молят да влязат в кучкарника, за да си играят с овчарките на Бойко. Петков може да бъде само булка на Борисов (ВИДЕО)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК