Последвайте ни в Google News Showcase
Редовната консумация на ядки може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. До този извод стигнаха шведски учени, цитирани от БГНЕС и Нова телевизия.
WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)
В изследването са взели участие 60 000 жители на Швеция на възраст 45-83 години. Доброволците са разказали за своите хранителни навици и начин на живот, след което медиците са наблюдавали тяхното здравословно състояние в продължение на 17 години.
През този период при наблюдаваните са регистрирани 4 983 сърдечни пристъпа, от тях 917 са били с фатален край, 3 160 случая на сърдечна недостатъчност, а също така 7 550 случая на аритмия.
Учените са установили, че прилюбителите на ядките рискът от възникването на сърдечна недостатъчност е по-нисък с 20%. В същото време при консумацията на ядките от един до три пъти месечно случаите на аритмия намаляват с 12-18%.
Медиците отбелязват, че ядките са източник на здравословни мазнини, минерали и антиоксиданти, които положително влияят на сърдечно-съдовата система.