"Барометър" с горещи данни: Борисов побеждава Радев на президентски избори с 24,2% срещу 20,2%! ГЕРБ води на БСП с близо 6% разлика (ГРАФИКИ)

Политика

"Барометър" с горещи данни: Борисов побеждава Радев на президентски избори с 24,2% срещу 20,2%! ГЕРБ води на БСП с близо 6% разлика (ГРАФИКИ)

196206
на 19.10.2020
Барометър с горещи данни: Борисов побеждава Радев на президентски избори с 24,2% срещу 20,2%! ГЕРБ води на БСП с близо 6% разлика (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

Бойко Борисов ще победи с разлика от 4% Румен Радев, ако днес има президентски избори. Реши ли да се кандидатира за държавен глаа премиерът, той ще получи 24,2% подкрепа срещу 20,2% за настоящия президент. Това сочи горещо проучване на "Барометър". 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

На парламентарния терен ГЕРБ запазва устойчива преднина пред БСП. Управляващата партия събира 20,9% от гласовете, а БСП едва 15,1%. На трето място са ДПС със 7,9%, а след тях "Обединени патриоти" - 7,2%. 

И през октомври социологическа агенция „Барометър България“ проведе регулярно телефонно проучване на електоралните нагласи на българските гласоподаватели. С настъпването на есента се забелязва, че макар протестите да продължават, емоционалният отзвук спрямо тях отшумява независимо от широкото им медийно отразяване. За сметка на това дискусиите в Европейския парламент и гласуваната резолюция срещу България предизвикват обществена реакция и имат потенциала да повлияят върху степента на подкрепа към отделни политически субекти.

1. Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували?
През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила макар и изминалите седмици и месеци на протести и скандали да оказват влияние върху процента желаещи да гласуват за тях – 20,9, което води до леко скъсяване на дистанцията между първия и втория играч на политическата сцена. Без промяна в тенденцията БСП не успяват да убедят масовия избирател, че са надеждна алтернатива на сегашното управление и не привличат нови гласове извън обхвата на техните твърди гласоподаватели – 15,1% от заявилите желание да отидат до урните. ДПС са трета политическа сила със 7,9% - представители на техните традиционни поддръжници. Включването на текстове за „Истанбулската конвенция“ и македонско малцинство в резолюцията на Европарламента и изобщо повдигането на тези теми от външна сила се възприема като грубо вмешателство от страна на патриотично настроените избиратели, което намира отражение в консолидиране и повишаване на подкрепата за ОП – 7,2 процента, което би направило патриотите четвърта политическа сила в бъдещ парламент.
Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ отбелязва застой в подкрепата си – 3,9% от избирателите, като трябва да се отбележи мълчанието, граничещо с отсъствие, на политическата формация и лидера ѝ по всички актуални теми, които вълнуваха обществото през последните месеци, което не остава незабелязано от подкрепящите ги – предимно млади хора, склонни да търсят новото и интересното, но рядко отиващи до урните.
Губещият от резолюцията на Европарламента за момента е „Демократична България“ – от една страна инициирането на дискусията е съвместно между десния Радан Кънев и евродепутата от БСП Елена Йончева, което се възприема от десните избиратели като непочтена сделка с дългогодишния им политически противник, от друга страна в резолюцията изненадващо бяха включени спорни и неочаквани текстове, които могат да се възприемат като опит за вмешателство в суверенитета ни и критика към Конституцията ни. Явната коалиция с БСП и подкрепата за Истанбулската конвенция, гей бракове и сепаратистката ОМО Илинден в Европарламента на лидера им Радан Кънев е причината за оттеглянето на симпатиите на избирателите към тях. ДБ биха получили подкрепата на 3,0% от гласуващите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК