Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата през октомври в ИСУЛ

Здраве

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата през октомври в ИСУЛ

9415
преди 5 часа
Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата през октомври в ИСУЛ
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Безплатни профилактични прегледи за изследване за рак на гърдата ще се извършват в Клиниката по образна диагностика в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод Световния месец за борба с рака на гърдата. Целта е навременно откриване, превенция и скрининг на злокачествените заболявания на млечната жлеза.

препоръчано

Прегледите ще са през целия месец октомври, от 14:30 до 17:30 ч. Необходимо е предварително записване, което може да се направи всеки работен ден, от 08:00 до 16:00 ч., на тел.: 02/ 943 2481 или 02/943 2490, посочиха от болницата.

Изследването ще се извършва с нов ехографски апарат, който отскоро е въведен в експлоатация в Клиниката по образна диагностика, допълниха от лечебното заведение. Апаратът разполага с по-обширен набор от софтуерни приложения и с повече трансдюсери, което разширява спектъра на диагностичните му възможности. Уредът е снабден с пълната гама от трансдюсери за конвенционална диагностика и софтуерни пакети, предоставящи възможности за прецизна диагностика на заболявания на коремните органи, на малкия таз, на шията, на меките тъкани и др.

Според Национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 26,8 % от всички онкологични заболявания при тях, информираха от ИСУЛ. В България около 68 % от случаите заболяването се диагностицира късно – във втори или трети стадий, а в ранен стадий - едва 12 %.

В периода 2015-2022 г. през скринингова ехомамография са преминали общо 27 502 жени, посочи заместник-кметът по финанси и здравеопазване в Столична община Иван Василев при представянето на

Програмата за скринингово изследване за рак на млечната жлеза. Въз основа на данните, предоставени от лечебните заведения, при 18 389 жени не са установени патологични отклонения, тоест са клинично здрави жени. При 8107 от всички изследвани са констатирани болестни изменения: дoброкачествено заболяване на млечната жлеза при 7819 жени, нaxoдки с вероятност за paк на млечната жлеза при 211 жени, a 77 oт прегледаните са с категорични злокачествени белези, даващи основания да се постави диагноза „карцином на гърда".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за втория ден на октомври: Секс за жените Рак, за Рибите, а и за Телеца, който печели от търговия САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за втория ден на октомври: Секс за жените Рак, за Рибите, а и за Телеца, който печели от търговия
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Приклещиха Иван Костов с въпрос за Христо Иванов и Ахмед Доган! Киро и Лена заедно на събитието на Командира, пляскат му екзалтирано (ВИДЕО/СНИМКИ) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Приклещиха Иван Костов с въпрос за Христо Иванов и Ахмед Доган! Киро и Лена заедно на събитието на Командира, пляскат му екзалтирано (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК