Вход
София
Времето в София -3 o C

БОМБА В ПИК: Деси Р. повлече Радев към импийчмънт! Собственикът на ПИК Недялко Недялков: Шефът на ВВС на секундата трябва да си подаде оставката. Има основание депутатите да поискат импийчмънт (ОБНОВЕНА)

БОМБА В ПИК: Деси Р. повлече Радев към импийчмънт! Собственикът на ПИК Недялко Недялков: Шефът на ВВС на секундата трябва да си подаде оставката. Има основание депутатите да поискат импийчмънт (ОБНОВЕНА)

на 28.01.2020
130932
50
БОМБА В ПИК: Деси Р. повлече Радев към импийчмънт! Собственикът на ПИК Недялко Недялков: Шефът на ВВС на секундата трябва да си подаде оставката. Има основание депутатите да поискат импийчмънт (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.01.2020
50
130932

Държавата се тресе от безпрецедентния скандал след разкритието, че президентът Румен Радев е свързан с досъдебно производство, по което има аудио записи от СРС-та и става ясно, че той е участвал или оказвал натиск за укриване на документи по разследване срещу него и жена му Десислава. То е водено от КПКОНПИ по сигнал на ПИК, че като командир на ВВС Румен Радев е бил в конфликт на интереси с нея по времето, когато й е бил началник и я е назначил едновременно на два щата. 

Не виждам друг такъв драматичен момент на държавата, с изключение на момента, когато бившия главен прокурор Никола Филчев беше подслушван по времето на Иван Костов. Това коментира в студиото собственикът на ПИК Недялко Недялков. 

Румен Радев е спипан по бели гащи, ние пророчески сме казвали тук, че г-жа Радева ще му изяде главата, посочи Недялков. ПИК алармира, че Радев е назначил тогавашната си любовница на два щата и й осигурява квартира, която се плаща от военното ведомство, припомни Недялков и добави, че КПКОНПИ поема сигнала и започва да разпраща писма до всички ведомства. Междувременно се разгоря истерия срещу шефа на КП КОНПИ Пламен Георгиев заради терасата му и след една очерняща кампания той си подаде оставката. 

Междувременно какво се случва - вместо шефът на ВВС ген. Стойков да отговори чинно за договорите на Десислава Радева той звъни на Румен Радев и му казва: Тука са дошли едни питания за Деси, къде живеела, простотии. И тогава ген. Стойков казва: Ще изчистим работата. Излиза, че командващият ВВС не си върши работата, а се грижи как да спаси реномето на президента и съпругата му и прокуратурата казва, че това е сговаряне и т.н., обясни собственикът на ПИК.

Прокуратурата прекратява проверката, понеже нямат право заради имунитета да разследват президента. Това са груби наброски на скандала, които тепърва ще се разгарят. Засега никой не коментира, знаем само, че се очаква официален коментар от ГЕРБ, а всички ведомства са се снишили, посочи той.

Ние знаем г-н Радев на какво е способен за своята любов, допълни Недялков.

Зад саморазправата с Пламен Георгиев очевидно стои президентът и то заради Десислава Радева, каза още той. 

Унизително е за жената, че президентът се ожени за нея два дни след като пуснахме снимките с Десислава Радева, припомни собственикът на Агенция ПИК.

Според журналистката Ива Николова днес, по време на появата си за три години на поста, Румен Радев е изглеждал смазан. 

Първото, което ще се случи е да бъде извадена контратеза: А записът "Мишо Бирата", това ще е първа точка в защитата. Втора точка ще бъде, че президентът никъде не казва нищо, няма конкретизация, няма фактология, СРС-то не е регламентирано и вече така или иначе главният прокурор изпада в особена ситуация. След този случай или ще излезе ангел-небесен или ще излезе, че използва позицията си, за да си отмъсти, че Румен Радев не му подписа указа от първия път, смята Недялков. 

Най-унизен за мене в момента е главнокомандващият на ВВС, който трябва да си подаде оставката на секундата. Що за военен, що за генерал е това. Погазил е устав, морал и субординация, коментира той.

Според Ива Николова президентът трябва да се оттегли от поста до произнасяне на прокуратурата. Илияна Йотова си е там, допълни тя.

След като президентът не оттегли жена си от президентството, да се оттеглят двамата. Тя зае кабинет, пише речите, кадрува, направи фондация, пазарува рокли, изживява се като новата Людмила Живкова...имаше един крал в Англия преди време, който се оттегли заради жена си, принц Хари също се оттегли, даде примери Недялков. 

Защо смятаме, че Радев не е натискал Огнян Герджиков по сделката за Грипените, припомни главният редактор на ПИК Звездомира Мастагаркова. 

Както виждате, всички ги е страх след случая с Пламен Георгиев, допълни тя.

Крайно време е всички да проговорят, защото сега очевидно всички мълчат, посочи Недялко Недялков. 

Според него Радев е в изключително унизителна ситуация. При всички случаи послевкусието е много унизително, смята той. 

Нали помните Мая Манолова имаше над 60% рейтинг, но сега не излиза, припомни Ива Николова. 

Тя предложи Румен Радев да се оттегли. 

Не съм оптимист, че нещата ще се развият в естествен порядък, мисля, че и това ще отшуми без особени последици, това е най-неприятното. Ще се преглътнат принципи, ще се сключи някаква сделка, ще се сдобряват враждуващите лагери, ще се появят парламентьори, така че - не съм оптимист, каза собственикът на ПИК.

За мене ще остане само моралният привкус и който има глава на раменете да мисли и да припознае това ли е неговият човек, не е ли. На нас не са ни нужни СРС-та за да знаем какво мисли този човек и че е готов на всичко, но не и да отстоява правото на държавата. Ново и шокиращо е, че главният прокурор дръзва да влезе с бутонките. Нищо друго в този скандал за мен не е изненадващо, отсече Недялков. 

Според него текат едни уговорки и едно на ти, дай ми и това приключва със снишаване, коментира Недялков очакваната позиция на ГЕРБ по случая, която се очаква, но втори час не се появява.

Такъв трус държавата ни отдавна не е преживявала, заяви Ива Николова. 

Хората са объркани от отровата, която излиза откъм върха. В такива моменти те обхваща надежда и отчаяние, смята Недялков. Той не е убеден дали е бил правилен темпоритъмът на нещата. Може би трябваше да се изчака становището на КС и тогава да се обяви, че има проверка, защото сега КС ще решава в една извънредна обстановка, смята собственикът на ПИК.

Както ПИК съобщи по-рано днес, в разследване срещу командира на ВВС генерал Цанко Стойков прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава Румен Радев, съобщава Прокуратурата и предоставя с доказателствен материал - звукови файлове от експлоатирани от ДАНС СРС-та. Те се публикуват след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Формулировката на държавното обвинение е "деяния на група лица, които осъществяват действия, включително обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерство на отбраната". 

В първия разговор от 23 април м.г. участва „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на републиката Румен Радев“, който говори с действащия в момента началник на ВВС ген.-майор Цветан Стойков.

Двамата обсъждат проверка на КОНПИ „за назначаването на Деси“ (според прокуратурата – настоящата съпруга на президента Десислава Радева) като пиар на ВВС.

"Аз съм дал указания, каквото може да не пращаме, няма да го пращам", заявява Стойков, като уточнява, че става дума за "Деси": "Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал".

Мъжкият глас, за който се предполага, че е на президента, отбелязва, че "това са абсолютни простотии", но държи да бъде държан в течение.

Стойков е категоричен:" Ама за какво да даваме обяснения, бе?! Ние ще кажем - нямаме тия данни въобще".

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката.

В единия разговор (провел се на следващия ден) единият подчинен коментира: "Според мен не трябва да крием, защото, ако се разбере, че крием...". Той отбелязва и че КПКОНПИ не може да разследва конфликт на интереси в минало време и това може да се превърне в основание да се отбият исканията за допълнителна информация.

За исканията за информация и начина, по който във ВВС са реагирали на тях се разбира от третия разговор, който всъщност е най-ранен - от 16 април м.г.

В постановлението с дата 23 януари се посочва, че "пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ се осуетява поради укриване на документи, като част от тези документи касаят лицето посочено по-горе и с което президентът вероятно се намира в брачна връзка".

Срещу Румен Радев още от 2016 година има подаден сигнал от ПИК в КПКОНПИ за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебното положение. Сигналът се отнася до назначаването на бъдещата съпруга на президента Десислава Радева, тогава Генчева, за ПР на Военновъздушните сили.

По същество тогава Радев, който е командващ ВСС, е подписал анекс към трудовия договор на Десислава Генчева, която работела в отдел "Финанси". Така той ѝ възложил тя да се занимава с връзките с обществеността, въпреки че тази длъжност трябвало да се заеме от военизирано лице. Освен това ВВС плащали наем на жилище, което обитавали Десислава Генчева и самият Радев.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18484
архив

- Какво е 90-60-90?
- Каране в града покрай полицаи.

x