Вход
София
Времето в София 18 o C

БОМБА В ПИК! ЛЪСНАХА: Мая Манолова адвокатства в полза на Румен Радев с тлъст хонорар! Явява се в съдебна зала като процесуален защитник по дело на президентството (ДОКУМЕНТИ)

БОМБА В ПИК! ЛЪСНАХА: Мая Манолова адвокатства в полза на Румен Радев с тлъст хонорар! Явява се в съдебна зала като процесуален защитник по дело на президентството (ДОКУМЕНТИ)

на 15.01.2020
195440
86
БОМБА В ПИК! ЛЪСНАХА: Мая Манолова адвокатства в полза на Румен Радев с тлъст хонорар! Явява се в съдебна зала като процесуален защитник по дело на президентството (ДОКУМЕНТИ)
15.01.2020
86
195440

Мая Манолова, която уж щеше да е частен, народен омбудсман и да работи за ползу роду, всъщност се препитава от тлъсти адвокатски хонорари, при това на дела на президента Румен Радев, разузна ПИК.

Провалената кандидат-кметица, която не успя да се превърне в ракета носител на БСП към властта, наскоро се и изявила като защитник на интересите на администрацията на българското президентство и се явява в съдебна зала, за да защитава в полза на частен консорциум и ведомството на Радев.

Така схемите и скритите връзки излизат наяве - само месеци след местните избори, в които Манолова се яви като "независима". 

Заверата лъсва черно на бяло в официални документи, за които видни юристи сигнализираха ПИК. Става дума за дело във Върховния административен съд отпреди броени дни, в което ответна страна е президентството по повод свое решение в полза на фирма. А от решението на съда, публикувано и на страницата му на 13 януари, става ясно, че Мая Манолова е адвокатсвала в защита на интересите на Румен Радев и "Дондуков" 2.

Каква сума е прибрала устатата юристка, чиято диплома по право така и си остана обвита в мистерия, тепърва ще стане ясно от ново разследване на ПИК. Но пък от решението на ВАС е видно, че тя е изгубила делото.

Казусът, по който президентството се е възползвало от Манолова като защитник на компанията, е не по-малко любопитен от самата симбиоза между бившата омбудсманка и пенсионирания пилот, както и мастити бизнесмени. 

Делото, решено само преди ден от ВАС, касае обществена поръчка на президентството от март миналата година за осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина. След провеждане на конкурса в началото на април е публикувана заповед на президента, подписана от главния му секретар Димитър Стоянов. С нея са класирани три фирми, сред които е и националният превозвач "България ер" в обединение с "Посока", които обаче са поставени на втора позиция.

Комисията по поръчката на "Дондуков" 2 дисквалифицира четвъртия участник - консорциумът "Касио еър България", в който влизат туристическият агент "Аргус бизнес корпорейшън" и турската компания "Касио еър сервиз Хизметлери Дъш Тиджарет Лимитед Шикрети клон България". Причината е, че според изискванията избраните компании трябва да имат т.нар. BSP (Billing and Settlement Plan), която се издава от превозвачите на одобрените от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) туристически агенти. 

На практика "Аргус" и "Касио България" не отговарят на критериите за подбор и на допълнителните изисквания и незаконосъобразно са класирани до участие. Компанията обаче изтъква в обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията, че турският клон, макар да не е регистриран като туристически агент в Националния туристически регистър, е вписан в аналогичен регистър съгласно законодателството на държавата, в която е установен. Така консорциумът поне проформа пред КЗК запълва липсата, ползвайки лиценза на турската фирма, а на "Дондуков" 2 вече са съгласни, че това е достатъчно и ги допускат до играта.

Този път обаче следва жалба на "България ер" по казуса, тъй като лицензът няма как да бъде преотстъпен и юридическо основание за това липсва. КЗК не уважава искането на националния превозвач и така казусът се озовава във Върховния административен съд.

Именно там със защитата на решението на президентството за допускане на "Аргус" до обществената поръчка лъсва Мая Манолова в ролята на адвокат, както се вижда и от решението на ВАС, което отменя постановлението на КЗК в полза на "Аргус" и президентството.

Проверка на ПИК за въпросната компания "Аргус бизнес корпорейшън" ЕООД, чиито интереси бившата омбудсманка е ангажирана да защитава, както и съответно тези на администрацията на Румен Радев, сочи, че фирмата е с доста интересна история от създаването си през 2012 г. Справка на медията ни показа, че тя се се управлява от Николай Владимиров Шопов, който е собственик и на година по-младата "Аргус Аргус Травел Интернешънъл" ЕООД. Благодарение на двете дружества според публичните регистри досега той е усвоил над 15 млн. лв. само от обществени поръчки от държавата, като сред "клиентите" му са президентството, НСО, БНБ, министерства и дори прокуратурата, на които доставя билети.

Не по-малко интересна обаче е медийната слава на "Аргус", която според публикации в различни сайтове е определяна като "туристическата агенция на кадри на ДС и Мултигруп" и в края на 2016 г. лъсва с офис в министерството на най-отявления евроатлантик в тогавашния кабинет - Николай Ненчев.

Въпросните публикации свързват дружествата с най-близкия кръг на небезизвестния Димитър Иванов, бивш шеф на Шесто управление на ДС. Според медийни разкрития турагенцията проформа се води на сина на някогашната секретарка на Иванов - Симона. 

При подобни суми от десетки милиони едва ли е загадка защо "народната съвест" Мая Манолова се е навила да адвокатства на тандема Румен Радев - Димитър Иванов. Ако се съди по материалния интерес, възнаграждението й вероятно се измерва в десетки, даже стотици хиляди...

Вижте и любопитните документи по скандалната афера!

РЕШЕНИЕ на ВАС № 474 от 13.01.2020 г., в което е видно, че Манолова представлява интересите на "Аргус" и президентството:

 

През април 2019 г. президентството издава заповед за избраната в конкурса фирма и за отпадането на "Аргус" от надпреварата за поръчката и тогава признава за липсата на документи от консорциума:

"Аргус" се възползват от правото да обжалват пред КЗК и през юни комисията излиза с решение в тяхна полза:

Справка в търговския регистър сочи Николай Шопов като собственик и управител и на двете компании с почти еднакво име, благодарение на които е видно, че е получил над 15 млн. лв. само от обществени поръчки. От друга справка са видни и някои от най-големите клиенти на компанията от държавната администрация, сред които е и президентството:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8145
архив

Изпраща мъж жена си на аерогарата. Самолетът излита, той със сключени в молитва ръце прошепва: - Боже, вземи я... от по-близо не мога да ти я пратя...

няма нови новини
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
сега
1134
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с извънредно обръщение: Чувам, че се готвят да запалят Партийния дом (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Какво ви пречи да правите страхотен секс
x