БОМБА В ПИК TV: Елена Йончева в имотна афера с адвокати от КТБ – купила декари земя в съсобственост с хора на Цветан Василев. Те пък са съдружници и на мъжа й, на свекъра и на свекървата! (ДОКУМЕНТИ/ОБНОВЕНА)

Евъргрийн

БОМБА В ПИК TV: Елена Йончева в имотна афера с адвокати от КТБ – купила декари земя в съсобственост с хора на Цветан Василев. Те пък са съдружници и на мъжа й, на свекъра и на свекървата! (ДОКУМЕНТИ/ОБНОВЕНА)

453490
на 24.04.2019
БОМБА В ПИК TV: Елена Йончева в имотна афера с адвокати от КТБ – купила декари земя в съсобственост с хора на Цветан Василев. Те пък са съдружници и на мъжа й, на свекъра и на свекървата! (ДОКУМЕНТИ/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Какво е общото между купените от Елена Йончева 7 декара земи в Панчарево през 2015 г. и КТБ? Откъде е взела 451 хил. лв. тогавашната репортерка, за да се сдобие с имоти за половин милион лева?

препоръчано

Отговорите на тези въпроси дава поредното горещо разследване на ПИК по следите на скандалните зависимости на обвиняемата за пране на пари от КТБ през офшорка депутатка от БСП.

Документите сочат, че Елена Йончева е станала съсобственик на огромните парцели земи именно с лица, пряко свързани с фалиралата Корпоративно-търговска банка. И то скоро след аферата с офшорната й фирма, в която според обвиненията на прокуратурата и документите по случая са преминали около 600 000 лв. от банката на беглеца от родното правосъдие Цветан Василев.

Става дума за имотно съдружие с три повече от интересни лица – адвокатите Румен Люцканов, Владимир Кинкин и Гроздан Добрев. Триото участва в сделката по приватизацията на КТБ като консултанти от българска страна чрез адвокатската кантора „Добрев, Кинкин, Люцканов и партньори“. По-късно пререгистрират кантората на „Тръст контрол“ ООД, което притежава през 2003 г. 7,1 % от капитала на КТБ. Румен Люцканов е и заместник-председател на надзорния съвет на КТБ.

Люцканов, Добрев и Кинкин през 2004 г. започват серия от имотни покупки в местността Шаранков рид в Панчарево. Тримата изкупуват от различни частни лица декари земи заедно с Миланка Таскова, Хриска Мирчева и Анатоли Тодоров Стоянов.

Последното име неслучайно ви звучи познато – това е свекърът на Елена Йончева, баща на мъжа й, от когото има син - архитект Пламен Тодоров, за чиито афери с усвояване на евросредства от фонд „Земеделие“ ПИК публикува вчера гръмовно разследане, по което прокуратурата се сезира и започна проверка. Става дума за взети близо 400 хил. лв. за развиване на туристическа дейност с къщи за гости. Дейност обаче не е развивана в разрез със закона, а в луксозните вили до брега на морето в село Велика си почивали Елена Йончева, свекър й, брата на мъжа й и прочие.

Същият този свекър, когото имотната кралица на БСП твърди, че не е познавала през 2011 г., когато е усвоил парите от ЕС, въпреки че сама признава още през 2010 г., че живее със сина му Пламен Тодоров!

Но да се върнем на връзката на свекъра Анатоли Тодоров Стоянов с адвокатите на КТБ, в която скоро се включва и самата Йончева, както и мъжът й Пламен.

Описаната компания изкупува от 2004 г. и 2005 г. огромни площи във въпросната местност в Панчарево. През 2005 г. в част от сделките чрез прехвърляния и прекупувания се включват и други лица – свекървата на Елена – Светослава Тодорова, жената на Люцканов – Димитринка, жената на Кинкин – Румяна, жената на Добрев – Албена, мъжът на Таскова – Емил, мъжът на Мирчева – Тошко. Помежду си 5-те семейства във времето разменят дялове от земята, но имената остават едни и същи.

През 2006 г. при осъществяване на замяна на малък парцел от 349 кв. м. от общо хилядите закупени на финансовата къща „Галакси финанси“ ООД, в списъка от собственици на земите се появява и изцяло нов играч – Огнян Тодоров Вълчев, заедно с жена му.

През 2008 г. въпросната компания, притежаваща вече десетки хиляди квадратни метри земи в местността Шаранков рид в района на Панчарево, сключва договор за делба и 5-те семейства си делят десетките декари.

Не по-малко интересен факт е, че във времето статутът на парцелите се променя - през 2004 г. той е с определение за трайно ползване като гора, а по-късно е вече "неурегулиран поземлен имот". 

По-важното е обаче, че през 2015 г. към компанията се присъединява тогавашната репортерка Елена Йончева. Тя купува от Мирчева и Таскова три парцела с 7167 кв. м. земя именно в местността Шаранков рид в Панчарево. Заменяйки въпросните персони от гореописаната компания, Йончева срещу 451 хиляди лева става съсобственик на огромните площи заедно с адвокатите на КТБ и Цветан Василев - Румен Люцканов, Гроздан Добрев и Владимир Кинкин, както разбира се и със свекър си Анатоли Стоянов, който е в дружинката още от 2004 г.  

Каква е целта на тази имотна схема? Отговор на този въпрос може да се търси в бизнес историята на мъжа на Елена Йончева – архитект Пламен Тодоров.

През 2011 г. той влиза в съдружие във фирмата „Парк Панчарево“ (явно по примера на „Парк Велика“) заедно с „Тръст контрол“ на Люцканов, Кинкин и Добрев, както и с Огнян Вълчев. Другите две фирми в списъка също не са случайни – „Билд контрол“ на Емил Тасков и „Сих“ на Хриска Мирчева (събира се компанията от имотния списък, като бащата Анатоли е заменен от сина Пламен).

Целите на фирменото сдружение според регистъра за строителство е проектиране на сгради, лизингова дейност, отдаване под наем и управление на недвижими имоти, туризъм, хотелиерство... Докъде е стигнала в бизнес развитието си въпросната прелюбопитна компания, регистрите мълчат. Вероятно проверка на счетоводните и фирмените отчети на дружеството „Парк Панчарево“ ще покаже - при интерес от страна на НАП и прокуратурата.

Връзките между въпросните ключови лица от КТБ с Елена Йончева, мъжът й и семейството му обаче са напълно видни от всички документи във фирмените и имотните регристри.

В разследването на ПИК влизат още десетки страници документи и справки, които обаче е невъзможно да бъдат публикувани накуп в настоящото разследване, но се пазят в редакцията. Публикуваме тези, от които връзките достатъчно ясно стават видни.

Ясно е още, че изваждането на близо половин милион лева от страна на репортерка за купуване на над 7 декара земи в съдружие с описаните лица от фалиралата КТБ, също би следвало да е предмет на подробна проверка. Особено предвид вече повдигнатото й обвинение за пране на пари от КТБ през офшорка. По тази афера ПИК също публикува вече неколкократно подробна документация. 

ПИК разкри също, че общата стойност само на официално декларираните имоти на Йончева по средна пазарна стойност става близо 2 000 000 лв. (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

На фона на цялата плетеница от обвързаности е повече от нелепо обяснението на червената депутатка, че няма нищо със семейството, защото видно от публикация на ПИК по-рано днес тя още от 2010 г. по нейни признания в медиите вече живее с арх. Пламен Тородов - месеци преди баща му да усвои близо 400 хил. лв. за къщи за гости от еврофондовете. Новите документни разкрития пък ясно показват, че е не просто снаха, но и имотна съдружничка на свекъра Анатоли Тодоров Стоянов в плетеницита от връзки с хора от КТБ. 

В студиото на ПИК TV собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков заяви: "Схемата е изключително шуробаджанашка: свекър - свекърва - син - снаха. Елена е съдружник със свекъра и свекървата. Вчера Елена Йончева излъга най-нагло, че нямала нищо общо с евросредствата. Тя има връзка с Пламен Тодоров, когото представя официално през май 2010 г.".

"Ноември месец 2010 г. бащата на Пламен усвоява евросредствата и лъже, че няма нищо общо с това", заяви на свойред главният редактор на агенция ПИК Звездомира Мастагаркова.

"Вместо да се засрами и да обясни зависимостите си от КТБ, тя разнася записите с Боил Банов. Това може да се добави като допълнителен материал за нейната връзка с КТБ и Цветан Василев", заяви Недялков.

"Елена Йончева, нека бъдем реалисти, няма как да стане пряко обвиняема. Но най-вероятно може да бъде повдигнато обвинение към фирмата на нейния свекър. Човекът е накиснат - син и снаха го използват като лимонка, както навремето Цветанов се криеше зад тъща си, а Лозан Панов - зад жена си. Вчера питат Елена Йончева, а тя заявява: "О, това е лъжа, аз нямам нищо общо с това семейство" и вместо да застане и да го защити, тя го накисва по най-грозния начин", коментира Недялко Недялков.

"Очевидно този комплекс - къщи за гости не е функционирал по предназначение. Елена Йончева е ходила там със семейството си, купонясвала е и го е използвала като собственост. Що за морал имаш ти? Александър Манолев веднага си подаде оставката, Пламен Георгиев за по-малко нещо излезе в отпуска. А тя не поема никаква елементарна отговорност. Това е човек, обвиняем за пране на пари, а от вчера - разследван за евентуално разхищение на европари. Имаме двойна криминална дейност. И това е човек, водач на БСП на листата за евроизборите", допълни той. 

Звездомира Мастагаркова призова органите да се задействат и да се установи какво се случва с тези 20 дка земи в Панчарево. Първоначално те се водят гори, а с днешна дата - нерегулирани земеделски земи. "Представяте си за какви пари става дума и за каква афера", заяви тя.

"ДФ "Земеделие" следва да отговори. Оказва се, че това е егати далаверата. Колко политици са усвоявали по тази схема европари?! Имаме къща за гости на син на депутат от БСП... Семейството на още един депутат притежава къща за гости", отбеляза Недялко Недялков и допълни: "Във Велика имало пак къща за гости на известна прокурорка. А във Велика има 12 комплекса от къщи за гости. Община Царево да отговори как се раздават тези парцели! Петко Арнаудов, чували сте това име на този червен велможа, той е дал терена и земята на свекъра на Елена Йончева... КОНПИ всъщност е обезглавено. Защо Пламен Георгиев беше екзекутиран заради някаква тераса, вместо да дойде сега, когато е нужен, и да действа".

"А какво да говорим за този президент, който си купува апартамент за без пари и го продава за четворна печалба?! Това са "моралните" хора, които сега искат сметка и раздухват "Апартамент гейт", допълни той.

Аферата и "пълзящия преврат", режисиран от президента Радев и доверените му хора той коментира така: "Имало е отново събиране на същите хора, този път се е появила една митична фигура от Виена - Стоян Стайков, когото ние осветлихме. За него се говори, че е връзката с Цветан Василев, който ще финансира една бъдеща президентска партия. Намесват се и руските служби, ген. Решетников. Доколкото разбрах, в руското посолство са били бесни от вашия репортаж от Тетевен. Вчера са се събирали, за да търсят спешно начин как да излязат от ситуацията".

"За мен Елена Йончева е политически проект на кръга "КТБ - Цветан Василев". БСП явно е взета на концесия от КТБ и остатъците й", отбеляза Недялков.

"По-важно от това да се подзволи да работят следствието, прокуратурата и КОНПИ няма. Трябва да се застане зад тези хора, защото в момента няма кой да разследва тези далавери в антикорупционния орган", заяви Зведздомира Мастагаркова.

"Елена Йончева е в един семантичен ред с Иванчева и Евгения Банева. Хора, овъртолени с имотни и търговски афери. Няма значение дали ще гласувате за Иванчева или за Йончева. Всеки клиент на прокуратурата напира за Брюксел. Чакаме сега, както се бъзикат във Фейсбук, Северин и той да влезе в някоя евролиста", заяви в заключение Недялко Недялков. 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ РАЗКРИТИЯ В СТУДИОТО НА ПИК TV:

Имотната декларация на Йончева, от която е видно, че е платила 451 хил. лв. за въпросните земи от над 7 декара

Справка от имотния регистър, която показва сделките за 3 имота с обща площ над 7 декара на Йончева с Таскови и Мирчеви през 2015 г. 

Част от имотната справка от 2004 г., когато Добрев, Кинкин и Люцканов заедно със свекъра на Йончева - Анатоли Тодоров Стоянов, започват изкупуването на парцели в района на Панчарево

Част от договора за доброволната делба на различни парцели между имотната компания през 2008 г., в която участват същите лица

Справка за фирмата "Парк Панчарево", в която са съдружници мъжът на депутатката Пламен Тодоров с имотните съсобственици на Елена Йончева от КТБ - "Тръст контрол" на Люцканов, Добрев и Кинкин 

Справка от кадастъра показва парцелите на Йончева в местността в Панчарево, които са в имотното сдружение с адвокатите на КТБ

Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО)
ново
Днес: 247
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това