Вход
София
Времето в София 13 o C

Борисов: разомагьосване

Борисов: разомагьосване

на 17.09.2020
144865
0
Борисов: разомагьосване
17.09.2020
0
144865

"Кънчовците" от "Галъп", за които е съмнително, че имат право да ползват марката у нас, си изсмукали от пръстите ново социологическо изследване.

Според него БСП едва ли не изпреварва ГЕРБ - 13,5 срещу 13,2 при избори днес.

Изкушените от политическите интриги от години са наясно с достоверността на анкетите на "Галъп". Каквото кажат Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, се случва точно обратното в реална електорална ситуация. Примерите са десетки. По техни данни червените трябваше да спечелят изборите през 2017-а, после евроизборите през 2019-а, а накрая Мая Манолова трябваше да стане кмет на София.

Фамозни мистификатори, и винаги в полза на "Позитано", това е исторически доказано.

В изследването им обаче има и една вярна констатация - избирателите на ГЕРБ не се чувстват достатъчно уверени. 

Факт.

Изненади за ГЕРБ могат да дойдат именно оттам, откъдето най-малко очакват - от твърдото ядро, вярната публика, която никога не ги е подвеждала. В момента част от тези хора се чувстват разколебани, озадачени, донякъде предадени. Те не могат да си обяснят, да го наречем - мекушавото поведение на правителството и по-специално на премиера Борисов.

Общувам с десетки, със стотици от тях ежедневно през фейсбука си и смятам, че съм надежден източник в това отношение.

В последно време министър-председателят, който формално не подаде оставка, е големият отсъстващ от политическата сцена. Ситуацията е странна, амбивалентна - ГЕРБ хем държи властта, хем не управлява пълноценно. Из обществото цари усещането за институционален разпад, за липсваща държава. Несигурността се подклажда най-вече от осезаемото публично отсъствие на Борисов.

Всъщност той се обажда само в социалните мрежи при казионни поводи - национални, религиозни, културни празници. Физически хората го виждат твърде рядко. И единствено в прословутата "джипка" - контролирано и уютно откъм външни дразнения пространство.

Борисов не коментира и не реагира на радикалното злободневие. Това вероятно може да се тълкува и като мъдра реакция на работещ, отговорен мъж, който не се цапа с все по-баналните скандали, предизвиквани от тълпата на площада. 

От друга страна консервативните избиратели на ГЕРБ го приемат като пораженчество, като бягство от отговорност и липса на позиция. По-скоро - като страх от изказване на твърда позиция.

Примирение с една все по-отвратителна и плашеща реалност. 

Определена прослойка от твърдите избиратели на ГЕРБ сякаш се чувстват като изоставени деца. Герои от филма "Баща в командировка". Притестява ги неизвестността от бъдещето, стресира ги агресията на политическите опоненти, обидно им е, че едва ли не "добрият пастир" ги е хвърлил на вълците. И цялата тази депресивност произхожда от липсата на твърд водач, който да успокои, да въведе порядък, да очертае границите.

А това е пагубно за класическа партия от лидерски тип, каквато е ГЕРБ. В която състоянието на вожда е репрезентативно за състоянието на членската маса.

Борисов все повече създава усещането, че губи инициативата. Когато не го виждат и чуват често, симпатизантите му наистина попадат в графата на "Галъп" - "загубили увереност". Ще добавя от себе си - и мотивация. 

Разклатеният електорален рейтинг на ГЕРБ е функция от тревожността на твърдото ядро. А тази тревожност е функция от простички, но важни показатели:

- ГЕРБ продължава да не инициира импийчмънт на Радев. Процедура, която може и да не доведе до реално отстраняване на президента, но със сигурност ще мобилизира и втвърди партията, тъй като там Радев е дразнител без конкуренция;

- Водещите лица сред управляващите се изказват комплиментарно по адрес на участниците в държавния преврат. Метежът се интерпретира като "изблик на демократичен дух" и "прогресивни идеи". Това е сбъркан, изкривено-либерален подход, който не просто не импонира, но буквално взривява сърцата и умовете на преданите на Борисов гербери;

- Най-критичният показател: самият Борисов присъства фикционално, пожелателно, през говорители. А в ГЕРБ и изобщо в България няма по-силен комуникатор от него. Изчезването му от публичността разваля "магията". ГЕРБ има шанс за нов мандат само и единствено ако Борисов излезе от алиенацията и се преобрази. А по-скоро - ако възкреси добрия си, стар, познат и печеливш образ на активен лидер, закрилник и опора за своите. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34835
архив

- Как можахте да се напиете така?
- Попаднах в лоша компания. Бяхме четирима души. Аз имах бутилка водка, а останалите не искаха да пият.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x