ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
През юни се извършват резитби на зелените части на лозята, с които се регулира растежът и плододаването. Зелени резитби се наричат филизенето, прищипването и кършенето.
При филизене се отстраняват излишните леторасти, покарали от спящи пъпки и ъглови очи. Премахват се и тези, тръгнали от спящите очи по стъблото при стъблените формировки. Отстраняват се безплодните и слабо развитите плодни леторасти. Запазват се само тези, които ще се използват при бъдещата резитба. Операцията се извършва когато леторастите достигнат 15-20 см.
При прищипването се отстранява растежният връх на летораста с 1-2 недоразвити листа. Прилага се срещу източване на ресите в мустаци. Необходимо е при приземните млади, буйни лозя и чувствителните сортове, като Плевен, Хамбургски мискет, Болгар.
Кършене се извършва, за да се предотврати изресяването при чувствителните винени сортове Червен мискет, Ркацители, Мерло, Пино Шардоне, Каберне Совиньон и десертните Супер ран Болгар, Кардинал, Брестовица, Италия. Кършат се върховете на леторастите с 4-7 недоразвити листа. Най-добър резултат се получава, ако се извърши 5-6 дни преди или в началото на цъфтежа. Заедно със зелените резитби се извършва и привързване на леторастите към подпорната конструкция. Добре е веднага след това да се направи и междуредова обработка на лозето - култивиране на 15-20 см или дисковане на 10-15 см.