Вход
София
Времето в София 2 o C

Георги Чапкънов пред ПИК за паметника на съветската армия: Да стои, да се види какви дупедавци сме били!

Георги Чапкънов пред ПИК за паметника на съветската армия: Да стои, да се види какви дупедавци сме били!

Може само да се свали, да не стърчи така нависоко
на 16.04.2015
6450
7
Георги Чапкънов пред ПИК за паметника на съветската армия: Да стои, да се види какви дупедавци сме били!

„Има всякакви идиоти. Разбира се, че ще се намери и такъв човек, който и това да каже, така че не съм изненадан.” Това каза авторът на Статуята на София Георги Чапкънов по повод искането на депутатката от „Атака” Магдалена Ташева монументът да бъде демонтиран.

„Поповете имат подобни критики. Те казват, че трябва сам да си го взривя. Не да го демонтирам, а направо да го гръмна и да запазя съвестта си чиста – ей такива едни глупости”, коментира пред ПИК Чапкънов.

По повод определението на Ташева – че паметникът е „емблема на политическата чалга и на пошлостта на прехода”, Чапкънов отговори: „Боже мой, какви са тия – ето виждате ли какви глупости!”

А обвиненията, че статуята е символ на проамерикански и неолиберални политически разбирания, скулпторът коментира така: „Смешна работа, не си струва да говорим за нея. Така или иначе постепенно статуята си стана символ на София и никой не го отрича. Всички я харесват и ако се намери някой, който дрънка подобни дивотии, това си е негова грижа... Под достойнството ми е да се занимавам с такива глупости.

На констатацията на Ташева – че това е неоезически символ, Георги Чапкънов отговори така: „Няма такова нещо. Айде да видим кой ще направи такава статуя. Как ще я направи и за какво ще я направи... Да знаете, че не ме засяга. Много подобни глупости съм чул, най-вече от поповете. Те също я определят като езическа, понеже съм бил събрал атрибутите на три езически богини в едно нещо – совата, венеца и короната. И аз съм направил един тюрлюгювеч – значи никой не ще да види красотата, всеки зяпа в нещо друго.”

По повод развихрилата се наново дискусия – дали да се демонтира паметникът на съветската армия, пък Чапкънов каза: „Не трябва, разбира се. Той е част от нашата национална памет. Нека всеки, който го види, да знае какви дупедавци сме били, иначе никой няма да повярва на това нещо... Нека да си седи с всичките си там предимства и кусури.

По думите на скулптора - има един много хубав проект на Сашо Дяков – при който паметникът, без да се демонтира, се сваля и отгоре се слага едно негово изображение... и ще стане по друг начин. „Така че има възможности, без да се стига до разрушаване и до брутални и идиотски мерки...”

На идеята да се премести в парк на комунистическото изкуство Георги Чапкънов отговаря така: „Не, защо да се мести? Какво ще стане, като се премести? Вече никой няма да го вижда, не е бил там, където е... Не бива да се пипа. Може да се свали долу, ниско, да не стърчи така нависоко и да се осмисли по друг начин, както го е измислил Сашо Дяков.”

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19033
архив

- Вчера се събудих, а теб те нямаше, мила. Къде беше?

- А ти къде се събуди, скъпи?

 

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x