BG EN

Гозбите с охлюви – полезни и вкусни

Съвети

Гозбите с охлюви – полезни и вкусни

68403
на 06.07.2015
Гозбите с охлюви – полезни и вкусни
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Учените доказаха, че варените охлюви притежават успокоителни свойства. Още: в кръвта им се съдържа протеинът хемоцианин, притежаващ силни антитуморни и антибактериални свойства. Той засилва и имунните сили на организма. На тази база беше създаден и продукт от охлюви срещу рак на пикочния мехур.

препоръчано

Месото на охлювите освен полезно е и много вкусно. То съдържа над 51% протеини. Хранителната му стойност се подсилва и от почти всички видове аминокиселини, които са необходими на човека. След изследване на клетъчните и молекулярни компоненти е установено, че охлювът отделя секрет, чийто състав е близък до този на човешката кожа и поради тази причина притежава регенериращо действие върху нея.

Предлагаме ви няколко вкусни ястия с охлюви.

 

Супа с коприва

 

Продукти: Охлюви - 400 г, масло - 50 г, коприва - 400 г, праз - 1 стрък, домати - 1 бр. + 1 с.л. доматено пюре, черен пипер - 1/2 ч.л., сол - 1 ч.л.

Начин на приготвяне: Охлювите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Изваждат се, отцеждат се и се отделят от черупките. Месестата част се връща в бульона и се добавят нарязаните коприва, праз и домат и пюрето. Вари се до готовност и след сваляне от котлона се добавя маслото и се поръсва със сол и черен пипер.

 

Панирани хрупки

 

Продукти: охлюви - 100 бр., вода - 2.5 литра, сол, сода – бикарбонат, оцет, олио, брашно, 3 яйца, лимони, бира - 200 мл

Начин на приготвяне: Събраните охлюви (поне 100 броя) се оставят за 2 дни в съд с капак и вентилационни отвори. Вечерта на същия ден ги измийте със студена вода и си ги върнете пак в съда. Нека пренощуват докато не им излязат всичките изпражнения. На другия ден ги измийте отново и вече са готови за варене. 

Слага се 2,5 л вода в дълбок съд и се чака да заври, после слагате измитите охлюви да се варят един по един. Докато не започнат безпроблемно да излизат от черупките си. 
Водата в първите 5 минути на завирането започва да се пени и трябва да се отстранява пяната. След като охлювите се сварят, ги охлаждаме и почистваме от черупките, отстранява се и ненужната част от тях (червото), за да остане само месестата -джуката.
Измиват се отново и се слагат в купичка, поръсват се със сода бикарбонат, разбъркват се добре и се добавя оцет на око. Оставят се да престоят 10 мин. и след това се измиват със студена вода. Така слузта им изчезва напълно.
Панировката: Тя се прави в дълбок съд от 1 литър - 3 яйца, 200 мл бира, брашно се бъркат, докато не стане еднородна лепкава смес,  добавя се и сол. Сместа трябва да е като за бухтички. Всеки охлюв се потапя в сместа и се пуска да се изпържи в сгорещено олио до златисто.

 

Пълнени черупки

 

Продукти: охлюви - около 1, 5 кг, масло - 100 г, цедено кисело мляко - 100 г, заквасена сметана - 1 с.л., чесън - 4 - 5 скилидки, лук - 1 глава, по – малка, магданоз - 4 стръка, копър - 3 стръка, индийско орехче - 1/2 к.л., сол, бял пипер

Начин на приготвяне: Измийте охлювите и ги сложете да се варят за около 30-40 минути. Извадете месото от черупките, но запазете  черупките. В сгорещеното масло запържете наситнените лук, чесън, а след като омекнат прибавете и нарязаните магданоз и копър. Посолете на вкус, добавете и индийско орехче и бял пипер. Изсипете и нарязаните на дребно охлюви, разбъркайте за минута и прехвърлете сместа в чопър или пасатор. Изсипете към охлювите цеденото кисело мляко и сметаната и пасирайте. Ако сместа стане рядка, може да я сгъстите с малко нишесте. Напълнете с нея черупките на охлювите и поднесете като предястие.

 

Селска яхния

 

Продукти: 30-40 охлюва, 200 г бял ориз, 1 стрък пресен лук, 2 клонки пресен девесил, половин к. ч. олио, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: охлювите престояват 2-3 денонощия под мрежест похлупак, за да се изчистят. След това се измиват добре, заливат се с вода и се сваряват за около 1 час. Но щом кипнат, се подправят със сол, пресен девесил и лук. Трябва да могат лесно да се вадят от черупките. Сварените охлюви се нареждат в тава  и се заливат с олиото. добавят се нарязаните на ситно пресен лук и девесил. Отгоре се изсипва почистеният ориз. Поръсва се със сол и черен пипер. Залива се с топла вода и се запича във фурна 30-35 минути. Сервира се топло.

 

Мусака „Дядо Либен”

 

Продукти: 1 кг цели охлюви или 200 г месо, 2-3 бр. домати, 2 връзки пресен лук, 200 г кисело мляко, 500 мл бира, 1 кг картофи, 2  яйца, сол, дафинов лист, черен пипер, олио

Начин на приготвяне: Ако са цели, охлювите се поставят в тенджера с малко вода да заврат. Преди това са прекарали няколко часа в друга тенджера с капак, за да не изпълзят. В трета тенджера се кипва подсолена вода с дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Когато охлювите заврат се прехвърлят в нея и по този начин не успяват да се свият в черупките си и са лесни за изваждане. Варят се 1 час. Изваждат се от черупките с остър предмет, разрязват се и се махат червата им. А месестата част се поставя в гевгир, измива се обилно на силна струя, тъй като понякога има много пясък.

В олио се запържват лукът, нарязан на дребно, охлювите, накълцани на ситно, и се изсипват пасираните домати. Задушава се, докато остане на мазнина. Картофите се обелват и се нарязват на ситно, след което се изсипват при запръжката. Сместа се изсипва в тавичка и се залива с бирата и вода до покриване. Слага се в добре загрята фурна. След като охлювите омекнат достатъчно (ако преди това водата е извряла се долива още), мусаката се залива със смес от разбитите яйца и киселото мляко. Печенето продължава, докато яйцата получат кафява коричка.

.

 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Единственият възможен вариант е Атанасов председател на НС, а Борисов премиер. ППДБ е време да се примирят, че Пеевски е фактор в политиката (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Единственият възможен вариант е Атанасов председател на НС, а Борисов премиер. ППДБ е време да се примирят, че Пеевски е фактор в политиката (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК