Г-н Томислав Дончев, Цветанов май е прав за подмазвачите, а? Бързи 3 въпроса към вас за фиаското с Фолксваген

Икономика

Г-н Томислав Дончев, Цветанов май е прав за подмазвачите, а? Бързи 3 въпроса към вас за фиаското с Фолксваген

326623
на 04.10.2019
Г-н Томислав Дончев, Цветанов май е прав за подмазвачите, а? Бързи 3 въпроса към вас за фиаското с Фолксваген

Бившият втори в ГЕРБ преди няколко дни каза, че Борисов е обграден от подмазвачи, които му говорят само каквото той иска да чуе.

препоръчано

Съдейки по изказванията на вицепремиера Дончев в Пловдив, явно Цветанов е прав и преценката му не трябва да бъде подценявана.

Още преди Фолксваген да обяви крайното си решение, Дончев заявява: „Като не е дошъл той, ще дойде някой друг и то в близките две-три години, защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно“.

Бързаме да успокоим Бойко Борисов за разгръщащото се фиаско с Фолксваген насред кампания за местни избори, така ли, г-н Дончев?

Да не се коси премиерът и да не обръща внимание на осмиващите го как гледа през крив макарон, огънат във формата на W, хиляди българи във фейсбук?

Голямото чудо, че не сме спечелили заводите на BMW и Volkswagen през 2017 и 2019, ние даже ще им се разсърдим, че не са ни харесали! Пък дадохме всичко възможно, но ето – те мамят в Унгария и Турция и ние ще ги набием с тоягата! Лош Орбан – лош Ердоган! Пък други ще дойдат! Неизбежно било!

Бързи три въпроса към вас, г-н Дончев:

Първо, замислихте ли се защо Volkswagen не споменават нито веднъж България, а казват „европейска държава“? И какво ще стане, ако VW направят завод за SUV-та в друга европейска държава? Както BMW строят завод в момента в Унгария. Ако Орбан, Бабиш и Дуда намерят начин (отново, защото са го правили) да дадат на Volkswagen повече държавна помощ от нас, пак ли ще обяснявате на българите и на Борисов, че сме дали всичко?

Второ, кой е този другият автомобилен производител? Изпуснахте BMW и сте на път да изпуснете Volkswagen.

В света има точно 20 големи производители. Да се разходим заедно из списъка, г-н Дончев? Най-големи в света са Toyota – те казаха, че остават в Англия въпреки Brexit, разширяват завода си във Франция и наливат капацитет в Полша. Втори са VW. Трети са Hyundai – току-що обявиха планове за разширяване в Чехия, никога не са говорили за нов завод.

Фактът, че мениджър на Hyundai не се е снимал с българската делегация в Сеул (а корейците са луди на тема снимки) е показателен за шансовете ни и колко са верни приказките, които шушнете в ухото на Борисов (когото разходихте до другия край на света като мечка на повод без да подпише нито един смислен договор).

Четвърти са General Motors, те към Европа не гледат. Пети са Ford, които се обединиха с Volkswagen и вече са в Турция. Шести и седми са Нисан и Хонда. Нисан е във финансова криза и съкращава 12 500 работни места. Хонда е в подобно положение. Осми са Fiat-Chrysler – в Сърбия. Между другото Сърбия привлече и завод на Toyota за гуми на стойност $400 млн. преди няколко месеца. Девети са Рено – в Турция. Десети са Пежо – с падащи продажби и финансови проблеми. Малко по-надолу са Даймлер (също в Турция и Вишеград) и вече изтърваните от нас BMW.

Та колко още големи възможности виждате в този списък, г-н Дончев? Колко още големи автомобилни производители са обявили планове за разширяване на производството си? Ходили сте скоро да пращате писъмца на един от по-малките, защото преводачите ви объркали плановете му за създаване на търговска мрежа със създаване на завод. Ама това Борисов не го знае, че в негов стил ще се бъзика с вас после 10 години.

Трето, защо идването на такъв инвеститор да е „неизбежно“? В живота неизбежна е само смъртта. И ако смятате, че този инвеститор ще дойде сам, тогава вие защо сте вицепремиер по икономика (не броим фикуса в съседния кабинет) и защо ви плащаме заплата, ако просто ще палим свещи някой да дойде?

Според шефа на LMC Automotive и шефа на Germany’s Center for Automotive Research автомобилните продажби през 2019 ще спаднат с около 2% и няма да се възстановят поне в близките 3 години. На този фон какво „неизбежно“ има в идването на нов автомобилен гигант в България да отваря нов завод, при положение, че продажбите му падат? Тези заводи за музеи ли ги имате? И то след като у нас за 3 години са дошли BMW и Volkswagen и сме ги изпуснали.

Между другото агенция ПИК на 12 юни тази година написа как в България ще дойде „неизбежно“ автомобилен завод – като Бойко Борисов увеличи предлаганата от нас държавна помощ с 200 милиона евро и де факто ние поемем първоначалния финансов риск за цялото строителство на този завод. Това направи Орбан в Унгария с BMW. Това ще направи Ердоган в Турция с Volkswagen.

Та, г-н Дончев, нито друг от малкото световни автомобилни производители се е залетял към България, нито идването на такъв е „неизбежно“ при спадащи световни продажби и идваща рецесия, нито България е положила големи усилия и е дала нещо кой-знае какво на Volkswagen.

И тук идва въпросът - вашата работа каква е и какво следва за човек, който не си върши работата?

Вашата работа е да привличате стратегически инвеститори или да разхождате Бойко Борисов по заводи за маркучи и капаци на автомобили, лъжейки го какви големи неща са това?

Вашата работа е да намерите начин да изравните турската оферта (явно Унгария и Полша могат, въпреки европейските регулации) или да говорите празни приказки в бъдеще време (след като 10 години сте във властта) по събитията на Иво Прокопиев, домакинствани от Иван Тотев в неговия личен хотел (построен със спестявания от кметската заплата)?

Да добавим ли и ролята на тези двамата в сделката за Фолксваген, или да си мълчим, че току-виж като Иван Гешев ги подхване, може да стигне и до други хора?

Вашата работа е да давате истинската картина в икономиката на Борисов или да му се подмазвате от сутрин до вечер?

Май май, Цветан Цветанов излезе прав...

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 229
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това