Вход
София
Времето в София 15 o C

Да си оближеш пръстите в Чили

Да си оближеш пръстите в Чили

Морските дарове и царевицата са на първо място
на 21.11.2012
9020
0
Да си оближеш пръстите в Чили

Чилийската кухня и култура са колкото познати, толкова и екзотични. Южноамериканската страна се простира на тънка ивица по континента и е приютила на територията си близо 600 вулкана. Океанът пък дава на местните хора много и различни видове риба и морски дарове. Основна част от менюто на чилийците е и царевицата. За готвене се използват дори и листата й.

 

Тиквени палачинки

 

Необходими продукти:

200 г тиква

4 с.л. олио

брашно

мед

 

Начин на приготвяне:

Сваряваме тиквата и я смачкваме на пюре. На друго място правим кладенче от брашно и в изливаме загрято олио. Едва тогава смесваме с тиквата. Замесваме и добавяме по малко брашно. Продължаваме така докато се получи твърдо тесто, за да можем да го разточим. С чаша правим кръгчета по листа тесто. Пържим ги в сгорещено олио. Поднасяме с мед.

 

 

 

Пиката  

 

Необходими продукти:

400 г телешко месо

200 г свинско месо

2 глави кромид

1 зелена чушка

3 домата

600 г картофи

олио

1 свински колбас

майорана

кориандър

сол

10 маслини

нарязан магданоз

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме основните продукти на малки парченца - месото, колбасът, кромидът, доматите, чушката и картофите. Запържваме картофите. В друг тиган пържим двата вида месо, както и колбаса и лука. Добавяме подправките. Идва ред на доматите, на чушката и маслините. Задушаваме за няколко минути. Разбъркваме заедно с картофите. Поръсваме с магданоз и поднасяме веднага.

 

 

Сос

 

Необходими продукти:

8 домата

4 глави кромид лук

1 лютива чушка

1/4 ч.ч. вино

1 с.л. пудра захар

канела

сол

2 с.л. вода

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на ситно, както и доматите и чушки. Поръсваме ги с оцета, захарта и канелата, посоляваме. Задушаваме ги на тих огън, докато омекнат. След това се претриват през сито, прибавяме и водата. Варим десетина минути и разбъркваме през цялото време.

 

 

 

Мус  

Необходими продукти:

1/2 кг сушени кайсии

300 г захар

1/2 кг каша от царевично брашно

400 мл сметана

2 с. л. Желатин

 

Начин на приготвяне:

Оставяме кайсиите във вода за едно денонощие. Сваряваме ги във вода със захар. След това ги накълцваме. Разбиваме царевичната каша с миксер. На друго място разбиваме сметаната. Разтваряме и желатина на водна баня. В прозрачни форми слагаме от кашата и плодовете. Добавяме и по равни количества сметана и желатин. Разбъркваме хубаво и оставяме в хладилника за 2 часа. Варим кайсиите до сгъстяване на сиропа. За да ги поднесем, слагаме малко сос, отгоре малко мус, както и сушени кайсии. Накрая отново поливаме със сос.

 

 

Шишчета

 

Необходими продукти:

36 едри скариди

зехтин

1 скилидка чесън

1 с. л. нарязан магданоз

1 с. л. нарязан кориандър

сол

млян черен пипер

1 ч. ч. печурки

1/2 к. ч. бяло вино

Начин на приготвяне:

Слагаме по три скариди на всяко шишче. Печем ги на скара и поливаме непрекъснато със зехтин и сос. Добавяме им чесън, магданоз, кориандър, сол и пипер. Отделно запържваме печурките със зехтина, заливаме с вино и задушаваме докато стане готово. Забождаме всяко шишче в гъбите и така ги поднасяме.

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15362
архив

Чък Норис е роден на 31 февруари.

няма нови новини
Днес: 323
hot
най-четени новини в момента
сега
2450
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ЗАЛЯ СОФИЯ: Бурята удари за трети път днес (ВИДЕО)
x
НЕВЕРОЯТНО: Хората притежават свръхестествени способности
x