Вход
София
Времето в София 10 o C

ДЕЖА ВЮ: Съпругата на общински съветник точила еврофондове – той също стана клиент на Темида заради еквивалентна измама

ДЕЖА ВЮ: Съпругата на общински съветник точила еврофондове – той също стана клиент на Темида заради еквивалентна измама

на 25.09.2020
17812
0
ДЕЖА ВЮ: Съпругата на общински съветник точила еврофондове – той също стана клиент на Темида заради еквивалентна измама
Автор: ПИК
25.09.2020
0
17812

Съпругата на бившия общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев – Стоянка Мавродиева е бизнесдамата, обвинена в източване на еврофондове. 42-годишната жена от Стамболийски се сдоби с обвинителен акт преди ден, предаде Трафикнюз.

Осъдиха общински съветник от Стамболийски, отстраняват го от длъжност

Осъдиха общински съветник от Стамболийски, отстраняват го от длъжност

Общинснкият съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев ще...

на 05.03.2020

Тя е представила пред  Държавен фонд „Земеделие“ неверни сведения. В заявленията за подпомагане жената е  посочила обработваеми площи, които не са били реално ползвани, стопанисвани и обработвани през стопанската 2017 година. Става въпрос за общо 108 парцела с площ от общо 860 дка, в землищата на гр. Стамболийски, село Ново село и др.

Целта била да получи средства от еврофондове.

Мавродиева регистрирала четири търговски дружества, които следвало да се занимават със земеделска дейност.

Служители на фонда извършили проверка на място на заявените площи и установили, че те не са обработват, както било посочено в документите, подадени от жената. Част от тях били заявени като угари, но липсвала, каквато и да е обработка.

 Други, за които Стоянка Мавродиева твърдяла, че са с посеви от ечемик и царевица, въобще не били засети. Несъответствал и посоченият брой овошки в ябълкова градина.

Мавродиева е реализирала същите схеми като съпруга си, който стана клиент на Темида заради еквивалентна измама. Както жената, така и той е декларирал необработваеми земи за обработваеми.

Мавродиев бе осъден на две инстанции, като обжалваше присъдата си от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и глоба от 4000 лева пред върховните магистрати. ВКС потвърди окончателно наложеното му наказание.По време на делата Мавродиев попадна и в ареста, след като пропусна няколко заседания без да е посочил уважителна причина за неявяването си.

 

През 2014 г., в качеството си на управител на „Доминус“ ЕООД, е представил пред Общинска служба „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане с помощи на фермери и така е злоупотребил с европомощи.

С действията си той нарушил разпоредбите на Закона за подпомагане на земеделските производители за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, издадена от министъра на земеделието и храните. Мавродиев е посочил, че обработва общо 163 парцела в землищата на  Йоаким Груево, Стамболийски, Куртово Конаре, Ново село, Перущица и Триводици, които били поддържани в добро земеделско и екологично състояние.

Установено е обаче, че 136 от парцелите са останали необработени.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34296
архив

– Защо е полезно да имаш руса спътничка в колата? – Можеш да спреш на паркинг за инвалиди!

 

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x